szerző:
MTI

A jövő hónapra halasztották Ausztráliában a háborús bűntettel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadására vonatkozó magyar kérelem elbírálását.

Ma lett volna esedékes a perthi bíróságon a kiadatási üggyel kapcsolatos tárgyalás. A több mint ötven éve Ausztráliában élő Zentai védői azonban egy szövetségi bírósághoz fordultak, megkérdőjelezve, hogy jogosultak-e Nyugat-Ausztrália szövetségi állam bíróságai kiadatási kérelmek elbírálására. A jogi ellenvetés tisztázása érdekében történt a halasztás – derül ki a The Australian című, országos forgalmazású ausztráliai lap mai cikkéből.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője szerint nincs semmi ok Charles Zentai kiadásának megtagadására, és a gyanúsított (a magyar hadsereg tisztje a második világháborúban) a legjobban tenné, ha - ahelyett hogy újabb és újabb jogi akadályokat próbálna gördíteni kiadatása elé - visszamenne Magyarországra, bíróság elé állna. Efrájim Zuroff azonban a maga részéről nem feltételezi Zentai ártatlanságát.

A Zuroff vezette központ által kezdeményezett Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a Perthben élő, 84 éves Zentaira. Azzal gyanúsítják, hogy bűnrészes volt 1944-ben Budapesten egy Balázs Péter nevű zsidó fiatalember megölésében. Zentai tagadja ezt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Magyarország hivatalosan kérte Zentai kiadatását

Magyarország hivatalosan kérte Ausztráliától Charles Zentai (Zentai Károly) feltételezett háborús bűnös kiadatását, s a canberrai kormány vizsgálja a kérést - közölte szerdán Chris Ellison ausztráliai igazságügy-miniszter.

MTI Világ

Zentai azonnali kiadására szólított fel egy ausztrál lap

A háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását sürgeti majd eheti canberrai látogatásán Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára - értesült hétfőn a The Australian című napilap, amely egyúttal Zentai azonnali kiadására szólította fel az ausztrál igazságügy-minisztert.

MTI Itthon

Kiadatásig letartóztatásban Zentai Károly

Az ausztrál hatóságok letartóztatták Zentai Károlyt és jövő hétfőn tervezik nyilvánosságra hozni, hogy helyt adnak-e a háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatására vonatkozó magyar kérelemnek.

Világ

Bizonyíték Zentai Károly ellen

Egy csaknem fél évszázaddal ezelőtt kitöltött ausztrál állampolgársági kérelem "meghatározó bizonyíték" a háborús bűncselekménnyel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) ellen, olyan, amely megalapozhatja Magyarországra történő kiadatását - írta szombaton a The Weekend Australian.

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak