szerző:
MTI

Az Európai Uniónak pénzügyi kárpótlást kellene nyújtania Dániának a Mohamed próféta karikatúrái miatti gazdasági veszteségekért - állítja Cyril Svoboda cseh külügyminiszter.

hvg.hu Fórum
Mondja el véleményét a karikatúra-botrányról a hvg.hu fórumában!
"Az Európai Unió külügyminisztereinek legközelebbi ülésén javasolni fogom, hogy ítéljük el a támadásokat, s fejezzük ki egyértelműen szolidaritásunkat Dániával, ahol első ízben közölték Mohamed próféta karikatúráit" - jelentette ki egy televíziós vitaműsorban a cseh diplomata. Elképzeléseit a Mladá Fronta Dnes című prágai lap keddi kiadásában pontosította.

"A szolidaritás egyik formája lehetne az a pénzügyi kárpótlás, amelyet az Európai Unió nyújtana a dán áruk kivitelét és behozatalát ért negatív hatásokért" - szögezte le Svoboda.

Több közel-keleti ország a karikatúrák közlése miatt ugyanis hetek óta bojkottálja a dán árukat, ami komoly gazdasági veszteséget jelent Dániának. A cseh diplomácia vezetője a Mladá Fronta Dnesben kifejezte meggyőződését, hogy az uniós külügyminiszterek legközelebbi ülésének mindenképpen foglalkoznia kellene a karikatúrák kiváltotta eseményekkel, s a szervezetnek egységes és határozott álláspontot kellene kialakítania.

Csehországban két napilap  - a gazdasági körökhöz közel álló Hospodárské Noviny, valamint a liberális Mladá Fronta Dnes - közölte a karikatúrákat, ami ellen Irán diplomáciai jegyzékben tiltakozott. Svoboda kijelentette: ez nem a kormány ügye, s ezért nem is lesz hivatalos válasz az iráni jegyzékre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Irán karikatúra-pályázatot indít a holokausztról

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri, válaszul a Mohamed-képek közlésére európai lapokban, ami haragra gyújtotta az arab és muzulmán világot.

MTI Világ

Holokauszt-karikatúra jelent meg egy iráni weboldalon

Megjelentette az első zsidóellenes gúnyrajzot egy iráni internetes oldal, mely a Hamsahri című teheráni napilappal együtt nemzetközi karikatúrapályázatot hirdetett, egyebek között a holokauszt témájában.

MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

Majka egy időre visszavonul

Majka egy időre visszavonul

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Német reptéri sztrájkok: nyolc budapesti járatot töröltek

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség