szerző:
MTI

A haiti elnökválasztáson győzelemre esélyes René Préval több ezer híve heves tüntetést rendezett hétfőn, randalírozott, megbénította a főváros életét, egy csoportjuk megrohamozta a választási bizottság irodáit. A haiti ENSZ-békefenntartók parancsnokságát ellátó Brazília a Biztonsági Tanács összehívását kérte.

© AP
A 63 éves Préval hívei már szombaton és vasárnap is az utcára vonultak Port-au-Prince-ben, de más városokban is, és követelték Préval választási győzelmének kihirdetését, mert attól tartanak, hogy a választási bizottság meg akarja hamisítani az eredményeket.

A bizottság közlése szerint a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után Jean-Bertrand Aristide 2004 februárjában megbuktatott elnök egykori szövetségese 48,76 százaléknyi szavazatot kapott, de így is magasan vezet a másik exelnök, a 75 éves Leslie Manigat előtt, akire a választók mindössze 11,83 százaléka szavazott. A bizottság vasárnapra ígérte a végeredmény közzétételét, de arra hivatkozva, hogy a szavazatszámlálás még tart, törölték a tervezett sajtóértekezletet.

A tüntetők hétfőn autógumikat égettek, útakadályokat építettek a fővárosban. Rádiójelentések szerint a fővárostól északra fekvő Tabarre városban tüntetők összecsaptak ENSZ-békefenntartókkal, és lőfegyvertől meghalt egy fiatal, más forrás szerint kettő, több másik pedig megsebesült. Több száz tüntető megrohamozta azt a szállodát, amelyben a választási bizottság berendezte irodáit. Ekkor helikopterek szálltak le a hotel tetején, hogy kimenekítsék a választási tisztségviselőket, köztük Desmond Tutu Nobel-békedíjas volt dél-afrikai érseket.

© AP
Tutu a Port-au-Prince-ben vasárnap tartott istentiszteletein nyugalomra és az választási eredmény türelmes megvárására intette Haiti lakosságát. Ugyanezt tette hétfőn Gérard Latortue haiti miniszterelnök is televíziós beszédében.

Brazília kérte a BT soros elnökségét ellátó Egyesült Államokat, hogy hívja össze a testületet a haiti állapotok megvitatására. Az 5000 fős haiti rendőrség és a 9500 ENSZ-kéksisakos még erőszakosabb cselekményektől tart, ha Préval nem nyeri meg a választásokat az első fordulóban. Ehhez a szavazatok több mint 50 százalékára van szüksége.

A választási bizottság szerint a 3,5 millió szavazásra jogosult 63 százaléka adta le voksát a február 7-i elnök- és parlamenti választásokon. Nemzetközi megfigyelők szerint az Aristide távozása óta tartott első szavazás a kezdetben helyenként tapasztalt káosztól eltekintve "szabad" volt. A 63 éves Préval, aki 1996 és 2001 között már volt Haiti államfője, Aristide-hez hasonlóan "a szegények bajnokaként" indult a választásokon, leginkább a szegénynegyedekben és vidéken népszerű.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel