szerző:
MTI

Amerikai lapjelentés szerint az amerikai és az izraeli kormány tervet dolgoz ki a Hamász radikális palesztin szervezet kormányának lehetetlenné tételére. A Hamász kétszínűnek nevezte ezzel kapcsolatban Washington magatartását.

A The New York Times keddi jelentése szerint azt tervezik Washingtonban és Jeruzsálemben, hogy megfosztanák pénzeszközeitől és nemzetközi kapcsolataitól a Palesztin Hatóságot, így az néhány hónapon belül működésképtelenné válnék, ezért Mahmúd Abbász palesztin elnök kénytelen lenne kiírni az új választásokat.

Az elképzelés szerint az elszigetelés körülményei között annyira leromlanának a palesztin lakosság életkörülményei a Hamász kormányzása alatt, hogy a palesztin szavazók örömmel juttatnák vissza a hatalomba az új választásokon az Abbász vezette Fatah szervezetet, amelyet persze meg kellene addig reformálni a mostani választási vereség tapasztalataiból okulva.

Az is része az elképzelésnek, hogy a teljes pénzügyi és diplomáciai elszigetelés előtt felajánlanák a Hamásznak a választás lehetőségét: vagy elismeri Izrael létezésének jogát, lemond az erőszak alkalmazásáról, és elfogadja az eddig megkötött izraeli-palesztin megállapodásokat, vagy kiteszi magát a teljes elszigetelés következményeinek.

A Hamász egy szóvivője képmutatónak nevezte a hír kapcsán Washington politikáját. "Az amerikaiak azt a demokratikus folyamatot kérdőjelezik meg ezzel, amelyet ők maguk szorgalmaznak éjt nappallá téve" - mondta Musír al-Maszri szóvivő, aki képviselő lesz az újonnan választott palesztin parlamentben. Arra utalt szavaival: Washington szorgalmazza a legerőteljesebben, hogy demokratikusan választott kormányok legyenek hatalmon a közel-keleti térségben is.

Ha most Washington a palesztin nép életkörülményeinek romlását akarja előidézni, akkor "az egész palesztin népet bünteti azért, mert átlátható és tisztességes módon élt demokratikus lehetőségeivel" - mondta a január 25-i parlamenti választásra utalva, amelyet a Hamász nyert meg. Maszri hangoztatta, hogy a muzulmán, illetve arab országoknak szilárdan össze kell fogniuk e fenyegetéssel szemben.

Ellentmondó jelentések érkeztek a még hivatalban lévő Fatah-kormány álláspontjáról. Nászer el-Kidva, a palesztin diplomácia vezetője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne szüntesse be a Palesztin Hatóság anyagi támogatását. "A palesztinok segélyezésének folytatódnia kell attól függetlenül, milyen pártok vesznek részt a palesztin kormányban" - mondta kedden Rámalláhban, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után.

A német külügyminiszter ugyanakkor elmondta a megbeszélés után, Ahmed Korei hivatalban lévő palesztin kormánya megértést mutatott az iránt, hogy Európa feltételeket szab a Hamásznak a kapcsolatok felvételéhez, a Hamász vezette kormány segélyezéséhez. Steinmeier elmondta újságíróknak: hangsúlyozta a palesztin vezetők előtt, hogy az Európai Unió csak akkor folytatja a palesztinok segélyezését, ha a leendő Hamász-kormány elismeri Izraelt, és lemond az erőszak alkalmazásáról. A német miniszter úgy érzékelte, hogy a palesztin kormány megérti ezt az álláspontot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Putyin magához szólítja a Hamász-vezetőket

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy "hamarosan" Moszkvába hívja a palesztin törvényhozási választásokon győztes Hamász radikális mozgalom vezetőit az izraeli-palesztin békefolyamat jövőjének megvitatására.

MTI Világ

Kofi Annan: a Hamász ismerje el Izrael jogát a létezésre

A palesztinok többsége ellenzi az izraeli polgári személyek elleni terrorcselekményeket és elfogadja Izrael jogát a létezésre - hangoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkár, arra buzdítva a kormányalakításra készülő Hamász palesztin politikai mozgalmat, hogy tartsa magát az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott "útitervben" foglaltakhoz.

Vélemény

Hamász, hová mész?

Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

MTI Világ

A Hamász leszerelné a palesztin lakosságot

Túl sok fegyver van a palesztin utcákon, s a rend helyreállítása érdekében a Hamász le akarja szerelni a lakosságot – mondta el Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik alapítója és vezetője a Libération című francia napilapnak.

Magyar Rádió Online Világ

A Hamász kitart Izrael elpusztítása mellett

A radikális iszlám szervezet szóvivője a nemzetközi tiltakozásokat semmibe véve kijelentette, a Hamász minden hatalmában lévő eszközt felhasznál arra, hogy eltörölje a földről a cionista entitást.

MTI Világ

Nincs Hamász kormány, ha nem ismerik el Izraelt

Mahmúd Abbász palesztin elnök nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamász mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról - jelentette ki Omar Szuleiman, az egyiptomi hírszerző szolgálatok vezetője.

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Megmagyarázta a Gundel ügyvezetője, miért olcsó Orbán menzája

Megmagyarázta a Gundel ügyvezetője, miért olcsó Orbán menzája

Péterfalvi: Szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők az MTVA-székházban

Péterfalvi: Szabályt sérthettek az ellenzéki képviselők az MTVA-székházban