szerző:
MTI

Irán kedden megerősítette, hogy újra hozzálátott az urándúsítás előkészületeihez, amely nyugati aggodalmak szerint távlatilag saját atomfegyver kiépítését célozza.

"A parlamenti ratifikációnak megfelelően azt mondhatom: igen" - felelte Dzsavad Vaidi, az iráni atomprogramról tárgyaló küldöttség helyettes vezetője keddi sajtóértekezletén arra az újságírói kérdésre, felújította-e Irán az urándúsítási előkészületeket.

A teheráni parlament novemberben megszavazta, hogy Irán újrakezdi a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos tevékenységét, amennyiben atomdossziéját az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalják. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa február elején úgy döntött, hogy a BT-hez továbbítja a vitatott iráni atomprogram ügyét.

Az iráni tisztviselők igen óvatosan nyilatkoznak arról, hogy működésbe léptek-e a Natanz városában lévő földalatti nukleáris létesítményben a centrifugák. Dzsavad Vaidi az erre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy ezek apró műszaki részletek.

A centrifugák szuperszonikus sebességgel forogva dúsítják az uránt, gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá alakítják át. Teherán azt állítja, hogy az elektromos áram termeléséhez van szüksége a dúsított uránhoz, és nem atomfegyverekhez.

Diplomaták szerint tavaly szeptember úgy vélték, hogy Iránnak súlyos nehézségei lesznek az urán ipari méretű dúsításával, amelyhez igen gyenge minőségű hexafluorid gázt használ, amely tönkreteheti a centrifugákat. A diplomaták ugyancsak kételkedtek abban, hogy Irán képes centrifugasorozatok működtetésére.

Vaidi a keddi sajtóértekezleten azt is bejelentette, hogy február 20-án iráni küldöttség utazik Moszkvába a közös iráni-orosz urándúsítás terveiről folytatandó tárgyalásokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Moszkva továbbra is kész fogadni az iráni delegációt

Oroszország továbbra is kész fogadni csütörtökön egy olyan iráni küldöttséget, amellyel az iráni uránt dúsító közös vállalat létrehozásáról tárgyalnának - közölte Szergej Kiszljak külügyminiszter-helyettes hétfőn Moszkvában, a találkozó elhalasztásáról szóló teheráni bejelentésre reagálva.

MTI Világ

Kofi Annan asztalhoz ültetné Iránt

Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.

MTI Világ

Irán visszautasítja az uszítás vádját

Iszfandiar Rahim Masai iráni alelnök visszautasította azt az amerikai vádat, hogy Teherán szándékosan szítja a tüntetők dühét az európai lapokban közölt Mohamed-karikatúrák kapcsán.

MTI Világ

Irán felújítja az ipari mértékű urándúsítást

Irán még a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 6-i ülése előtt felújítja ipari mértékű urándúsító tevékenységét, az üggyel kapcsolatos orosz javaslatról tartandó tárgyalásokat pedig meghatározatlan időre elhalasztja - jelentette be hétfőn az iráni kormány.

MTI Világ

Felgyorsítaná az atomprogramját Irán, ha bombáznák

Több ezer halálos áldozatot követelne egy Irán nukleáris és katonai létesítményei elleni amerikai légi csapás, amely egyben hosszan tartó háborúba torkolna, és Iránt atomprogramjának gyorsított megvalósítására késztetné – vetítette előre egy brit stratégiai elemző csoport.

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a nyaralók adatainak gyűjtése miatt

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó