szerző:
MTI

Könnygázt vetett be a pakisztáni rendőrség kedden Iszlámábádban mintegy 200 tüntető ellen, akik a Mohamed-karikatúrák ellen tiltakozva behatoltak a pakisztáni főváros szigorúan őrzött diplomatanegyedébe.

Négyezres tiltakozó felvonulást rendeztek aznap a több ország lapjaiban közölt Mohamed-karikatúrák ellen Pakisztán fővárosában. Mintegy kétszázan - zömmel diákok - behatoltak a diplomáciai képviseleteknek otthon adó, kerítéssel körülvett negyedbe, és bezúzták ott több gépkocsi ablakait.

A pakisztáni rendőrség könnygáz bevetésével kiűzte a behatolókat az elkerített diplomáciai negyedből.

A pakisztáni parlament törvényhozói szervezték a tiltakozó felvonulást. Ellenzéki és kormánypárti honatyák egyaránt részt vettek a megmozdulás szervezésében. A tömeg a törvényhozás épületétől vonult a város főútján a diplomáciai negyedhez. Egy ellenzéki törvényhozó közlése szerint a menet tervezett célja az volt, hogy tiltakozó jegyzéket nyújtsanak át Dánia és Norvégia nagykövetségének. (Azért éppen e két ország diplomáciai képviseleteinek, mert dán lap - a Jyllands-Posten - rendelte meg és közölte elsőként a muzulmán prófétát ábrázoló, kifogásolt gúnyrajzokat, s mert norvég lap vette át először e karikatúrákat. Később sok más újság - főleg európai  - is utánközölte e rajzokat.)

Pakisztánban számos zajos tüntetés zajlott már le e karikatúrák miatt. Hétfőn például hétezren tüntettek Pesavarban, a rendőrség ott is könnygázt alkalmazott a tüntetők ellen, amikor erőszakossá fajult a tiltakozás.

Az ország keleti metropolisában, Lahorban nagyszabású tiltakozó akcióra készülnek a The News című angol nyelvű pakisztáni lap szerint. Az akció jegyében zárva maradnak kedden Lahorban az üzletek, és leáll a tömegközlekedés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

MTI Világ

Holokauszt-karikatúra jelent meg egy iráni weboldalon

Megjelentette az első zsidóellenes gúnyrajzot egy iráni internetes oldal, mely a Hamsahri című teheráni napilappal együtt nemzetközi karikatúrapályázatot hirdetett, egyebek között a holokauszt témájában.

MTI Világ

Irán karikatúra-pályázatot indít a holokausztról

A holokausztról szóló karikatúrapályázat indítását jelentette be hétfői számában a legjelentősebb iráni újság, a konzervatív Hamsahri, válaszul a Mohamed-képek közlésére európai lapokban, ami haragra gyújtotta az arab és muzulmán világot.

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

Szívómotoros V8-as őserő: itt az új Lexus RC F, félhet a BMW M4?

Szívómotoros V8-as őserő: itt az új Lexus RC F, félhet a BMW M4?

Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Súlyos a kanyaróhelyzet Ukrajnában

Súlyos a kanyaróhelyzet Ukrajnában

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele

Ilyen lehetne az új kecskeméti Mercedes CLA sportos kombi kivitele