szerző:
MTI

Április végén önkéntesek bevonásával megkezdik Oroszországban az első emberkísérleteket a madárinfluenza elleni védőoltásokkal - jelentette be Gennagyij Onyiscsenko, országos tisztifőorvos.

Gennagyij Onyiscsenko országos tisztifőorvos elmondta, hogy áprilisban 80-100 adag szérum készül a madárinfluenza H5N1-es vírustörzsének Kínában kimutatott alfajából.

A vakcina beadását követő öt hétben a szakértők azt követik figyelemmel, hogy az emberi immunrendszer miképpen reagál a védőoltásra. Az emberek védelmére készített szérumot egy Kínában 2004-ben megbetegedett embernél kimutatott vírustörzs alapján állítják elő.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy elkészült a madárinfluenza elleni védőoltás kifejezetten szárnyasok védelmére kifejlesztett változata. Egy adag ára két rubel (50 forint) körül lesz. Szerinte szövetségi, illetve önkormányzati szinten meg kell találni a forrásokat a védőoltások fedezetére.

Oroszországban egyébként két héten belül megkezdődik a vándormadarak vonulása az ország déli része felé, amire a helyi hatóságoknak is fel kell készülniük - mondta Gennagyij Onyiscsenko, aki szerint az orosz orvosok megbirkóznak majd a madárinfluenza vírusával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Orosz és román madárinfluenza-félelmek

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusát mutatták ki Oroszország déli részén, a Fekete- és a Kaszpi-tenger térségében vadon élő hattyúk és kacsák szervezetében - közölte a moszkvai mezőgazdasági minisztérium. Közben a román hatóságok vesztegzár alá készülnek vonni a Konstanca megyei Topraisar települést a bolgár határ közelében.

MTI Tech

Megfejtették a madárinfluenza-vírus halálos titkát

Valószínűleg sikerült magyarázatot találniuk amerikai kutatóknak arra a kérdésre, hogy mi teszi olyan végzetessé a madárinfluenza halálos H5N1 vírusát: valamennyi madárinfluenza-vírusban megtalálható egy olyan gén, amely különösképpen rombolja a sejteket.

euractiv.hu Világ

Az EU felkészült a madárinfluenza elleni harcra

Mivel azzal a feltételezéssel kell számolni, hogy a madárinfluenza-vírust a vadmadarak is terjeszthetik, semmi meglepő nincs abban, hogy ha ilyen eseteket találunk az Európai Unió területén - nyilatkozta Markosz Kiprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos.

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

A Media Marktnál sem lesz 400 óra túlmunka

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

Újabb lakóház robbant fel Oroszországban

300 000 000 dollárt költ el a Facebook, hogy támogassa az újságírást

300 000 000 dollárt költ el a Facebook, hogy támogassa az újságírást

Újabb balegyenes a tudománynak: létfontosságú adatbázisok hozzáférhetetlenek

Újabb balegyenes a tudománynak: létfontosságú adatbázisok hozzáférhetetlenek

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Ha a namíbiai sivatagban jár, és egy Afrikáról szóló dalt hall, az nem véletlen (videó)

Borzalmas napon van túl a magyar Dakar-páros

Borzalmas napon van túl a magyar Dakar-páros