szerző:
MTI

Az amerikai hadsereg egy volt tiszthelyettese szerint amerikai katonák azzal próbálták megtörni iraki foglyaikat a Bagdad melletti Abu Graib börtönben, hogy a foglyok gyerekeit kínozták.

Samuel Provance volt őrmester, akit éppen ilyen értelmű korábbi vallomása miatt fosztott meg rendfokozatától az amerikai hadsereg, az amerikai kongresszus képviselőházának egyik albizottsága előtt tett vallomást. Ez az albizottság olyan személyek panaszaival foglalkozik, akiket megtorlás ért amerikai tisztségviselők hibáinak vagy visszaéléseinek leleplezéséért.

Az őrmester csak egyetlen esetet mondott el, és azt sem saját tapasztalata, hanem egy kollégája elbeszélése alapján, de úgy vélekedett, hogy a foglyok gyermekeinek kínzása "bevett módszer" volt az iraki foglyok megtörésében.

Konkrétan Hamid Zabar iraki tábornok ügyéről számolt be. Elmondása szerint a tábornokkal együtt börtönbe zárták az iraki katonai vezető tizenhat éves fiát is, noha a serdülőnek semmilyen vétket sem róttak fel, csupán azért vitték be, hogy gyötrésével vallomásra, adatok elárulására kényszerítsék a tábornokot.

Provance beszámolója szerint a fiút köztörvényes bűnözők közé zárták, noha köztudomású volt, hogy a köztörvényesek gyakran bántalmazzák a gyengébbeket celláikban. Később az apa szeme láttára jeges vízzel locsolták a fiút az amerikai kihallgatók – mondta az exőrmester, hozzátéve, hogy Zabar tábornok esetében nem vált be a módszer, nem tudták vallomásra bírni.

Újabb fotók. Az SBS ausztráliai közszolgálati televízió olyan, korábban nyilvánosan soha be nem mutatott fotókat és videofelvételeket közölt, amelyek – állítása szerint – a Bagdad melletti Abu Graib börtönben készültek amerikai katonák, fegyőrök által megkínzott, illetve megölt arab foglyokról.
   
A kísérőszöveg szerint a képek arra engednek következtetni, hogy a 2003-ban történt Abu Graib-i kínzások és visszaélések valójában még súlyosabbak voltak, mint amennyit eddig meg lehetett tudni róluk: további kegyetlenkedésekről, emberölésről, kínzásról, szexuális megalázásról tanúskodnak. A képek egyikén átvágott torkú ember látható, egy másikon egy másik személy súlyos fejsérülésekkel. Egy harmadik felvétel egy tetőtől-talpig összekent – a tv-adás szerint emberi ürülékkel beszennyezett – emberi alakot mutat, egy negyediken egy meztelen emberi test lóg le fejjel lefelé, a lábánál fogva hozzákötözve egy emeletes ágy felső szintjéhez. Egy ötödiken gúzsba kötött, csuklyás ember látható, amint egy ráuszított kutyával rémítgetik. Egyes felvételek olyan, szexuálisan megalázó helyzetekben mutatják a foglyokat, hogy ezeket súlyosan szeméremsértő jellegük miatt nem kívánták bemutatni az adásban.   

A bemutatott képeken nincsenek olyan részletek, amelyek egyértelműen bizonyítanák, hogy a felvételek az Abu Graib börtönben készültek. Az SBS azonban állítja: ezek a fényképek ugyanabba a fotódokumentációba tartoznak, mint a 2004-ben nyilvánosság elé került hírhedt Abu Graib-i felvételek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Nyolc év börtön az Abu Graib kegyetlen őrmesterének

Nyolc év, egy év, meg nyolc hónap, amit eddig a bagdadi Abu Graib börtönben történt visszaéléseket elkövető katonákra róttak ki. További öt katonai katonai rendész vár még ítéletre. Nyolc évet kapott Ivan Frederick őrmester a foglyokkal szemben elkövetett szexuális és fizikai kegyetlenségekért.

Világ

Lebontják az Abu Graib börtönt

George Bush szerint a börtön korábban a "halál és a kínzás jelképe" volt, majd "hazájukra szégyent hozó katonák gyalázatos magatartásának a szimbóluma lett". Az amerikai elnök nem jelentett be határidőt az amerikai csapatok kivonására, de hangsúlyozta: június 30-án megszűnik az Ideiglenes Koalíciós Tanács.

MTI Világ

Tíz évet kapott az Abu Graib őre

Charles Granert, az amerikai hadsereg egykori tiszthelyettesét tíz évi szabadságvesztésre ítélte egy katonai bíróság, mert a vádlott embertelenül bánt a bagdadi Abu Graib börtön foglyaival.

MTI/hvg.hu Világ

Human Rights Watch: Dárfúr és Abu Graib a legfenyegetőbb

A dárfúri etnikai tisztogatás és az Abu Graib nevéről ismert fogolykínzások jelentik a két alapvető fenyegetést az emberi jogokra nézve a tavalyi ezernyi veszély közül a Human Right Watch emberi jogi szervezet éves jelentése szerint.

Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el a főváros az Újszínház ügyében

Felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el a főváros az Újszínház ügyében

Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

Az évtized politikai meccse következik Trump és a demokraták között

Az évtized politikai meccse következik Trump és a demokraták között

A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

(Re)konstruált múlt

(Re)konstruált múlt

Maximális haszon a minihálózatokból – 400 millió ember juthat áramhoz

Maximális haszon a minihálózatokból – 400 millió ember juthat áramhoz