szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Annak az utolsó három ausztráliai fiatalnak a sorsa is eldőlt ma, akik további hat társukkal Bali szigetéről próbáltak meg tavaly áprilisban 8 kilogrammnyi heroint csempészni hazájukba. A fiatalemberek először próbálkoztak volna drogszállítással.

A „Bali kilencek” néven elhíresült ügyben Tach Duc Thanh Nguyent, Si Yi Chent és Matthew Normant, miként a szervezet többi, huszonéves tagját – kivéve a csempészhálózat két vezetőjét – életfogytiglan tartó büntetésre ítélte Indonézia denpasari kerületének bírósága. A banda két fejét, a 22 éves Andrew Chant és a 24 éves Myuran Sukumarant, a meghiúsult akció ötletgazdáit, kedden golyó általi halálra ítélték. Az elítéltek fellebbeznek.

John Howard ausztrál miniszterelnök az ítélethirdetések után a köztévében könyörögve kérte fiatal honfitársait, hogy a továbbiakban ne kövessenek el meggondolatlanságokat, mert a szigorú indonéz törvényektől nem tudják megmenteni őket. Howard a szülőknek megígérte, hogy indonéz kollégájánál, Susilo Bambang Yudhoyononál lobbizik a halálra ítélt fiatalemberek büntetésének enyhítéséért, ám túl sok reménnyel korábbi tapasztalatai alapján nem kecsegtette őket.

A kozmetikustanuló lány, Schapelle Corby ügyében – aki szintén először próbálkozott - 2004-ben Howard kérte már az indonéz hatóságokat a kiszabott, 20 éves börtönbüntetés enyhítésére, ám kérése süket fülekre talált.

Mindegyik dél-ázsiai országban az igazságszolgáltatás vasököllel sújt le a lebukott kábítószercsempészekre, illetve az elosztóhálózatokat üzemeltetőkre minden esetben halálbüntetés vár. A legkeményebben fellépő ország a fejlett városállam, Szingapúr, ahol tíznaponként egy embert akasztanak fel droggal való üzletelés miatt.

Gecse Mariann

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új-Zélandon fogták el a magyar kábítószercsempész nőt

Új-Zélandon fogták el és csütörtökön hazaszállították azt a magyar állampolgárságú nőt, akit a magyar hatóság kábítószer-csempészettel gyanúsít; társa még szökésben van - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Előkerült egy videó az április elején történt hatalmas balesetről az Árpád hídon

Előkerült egy videó az április elején történt hatalmas balesetről az Árpád hídon

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója

Biobenzinnel, de nagyon vad külsővel megy majd a Bentley versenyautója