szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi olasz kormányfő megerősítette szerdán, hogy választási szövetségre törekszik az Alessandra Mussolini vezette szélsőjobboldali párttömörüléssel.

Alessandra Mussolini - az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája  - alapította a Szociális Alternatíva (AS) elnevezésű pártszövetséget 2003 őszén. Ez három kis szélsőjobboldali alakulatot foglal magába: Mussolini Szociális Akció csoportját, a Roberto Fiore által vezetett Új Erőt (FN) és az Adriano Tilgher vezette Szociális Nemzeti Frontot. Véleményszondázások adatai szerint a Szociális Alternatíva a szavazatok 1,2 százalékára számíthat az április 9-10-re kitűzött parlamenti választásokon. 

A jelenlegi kormánykoalíción belüli Berlusconi-szövetségesek közül többen szót emeltek a Szociális Alternatívával való szövetkezés ellen. Francesco Storace egészségügyi miniszter, a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) tagja tiltakozott a "gátlástalan szövetkezések" ellen. A kereszténydemokraták (UDC) országos titkára, Lorenzo Cesa úgy fogalmazott első reagálásában, hogy a jobboldal legradikálisabb csoportjaival kötendő megállapodás "nem irányozhatja elő szalonképtelen személyek képviselői jelölését".

Berlusconi azzal válaszolt szövetségeseinek első bírálataira, hogy Tilgherrel és Fiorével voltaképpen ő sem akar szövetkezni, hanem csakis Alessandra Mussolinivel, akit - mint mondta - "igaz demokratának" tart. "Majd megkérjük, hogy ne tegyen a listájára vitatható személyeket" - mondta. 

Alessandra Mussolini azonban visszautasította Berlusconinak azt a szándékát, hogy "diszkriminálja szövetségeseit". Utalt rá nyilatkozatában, hogy a Szocialista Alternatívát úgy kell elfogadni szövetségesnek, ahogy van, benne Fioréval és Tilgherrel. 

A neofasiszta Adriano Tilghert 1975-ben bíróság elé állították, és elítélték a fasiszta párt újbóli létrehozásáért. Roberto Fiore évekig londoni emigrációban élt, miután a szélsőjobboldal hetvenes években elkövetett merényleteivel kapcsolatban gyanúba keveredett hazájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Berlusconi: az erőszak istenkáromlás

Silvio Berlusconi olasz kormányfő felelőtlen gesztusnak minősítette, és elítélte a Mohamed prófétáról készült karikatúrák közlését, egyúttal "istenkáromlásnak" nevezve a muzulmán országokban az utóbbi napokban tanúsított "fanatikus erőszakot".

MTI Világ

Eljárás indult Berlusconi ellen

Eljárást indított Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen a milánói ügyészség egy ügyvéd megvesztegetésének gyanújával - írja a Corriere della Sera vezető olasz napilap.

MTI Világ

Berlusconiék Oriana Fallacit akarják a szenátusba

A kormányzó olasz Forza Italia párt képviselői szívesen látnák Oriana Fallaci újságírónőt az áprilisi olaszországi parlamenti választásokra készülő szervezet szenátusi jelöltlistáján - jelentette a szombati olasz sajtó.

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Chadwick Boseman, Borat és a nők menetelése – ez volt az idei Golden Globe

Chadwick Boseman, Borat és a nők menetelése – ez volt az idei Golden Globe

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint