szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)

Már nincs egy hónap sem a Forma-1 idei szezonjának indulásáig, de még több tisztázatlan és a versenysorozat jövőjére kiható ügy árnyékolja be a csapatok felkészülését. Ha ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és nagy istállók nem tudnak megegyezni, az is lehet hogy olyan csapatok szálnak ki a száguldó cirkuszból, mint a Ferrari, a McLaren-Mercedes, a BMW-Sauber, a Honda vagy a Toyota.

Március közepén indul
a Forma-1 idei versenyszezonja.
Új szabályok, új remények
© Williams
A Forma-1 csapatai – bár nem egyforma lelkesedéssel – tudomásul vették a 2006-ra szóló új szabályokat, a további szabályváltoztatási tervezetek azonban jelentős ellenkezést váltottak ki. A csillagászati magasságokba kúszó költségek és a bevételek elosztása körül kialakult vita mára komolyan veszélyezteti a versenysorozatot. A nagy gyári csapatok nem hajlandók aláírni a concorde-szerződést, amely a Forma-1 egész működésének alapja. Nem csak a pénzt keveslik, amit nekik juttatna a szerződés, hanem a fejlesztéseik tervezett korlátozása miatt veszélyben érzik a versenysorozatba befektetett pénzük megtérülését. A gyárak ugyanis azért vannak a versenysorozatban, mert hatalmas reklámot jelent számukra az itteni megjelenés. Ugyanakkor a kiscsapatok nem képesek finanszírozni az egyre nagyobb anyagi áldozatokkal járó fejlesztéseket, így a mezőny eleve kétfelé szakad.

A FIA ezt igyekszik megakadályozni a jövőben, hiszen a kicsik kihullásával teljesen érdektelenné válna a sorozat. A megoldás vagy a nagycsapatok meghunyászkodása, vagy a gigászok kilépése. Mivel kompromisszumnak egyelőre semmi jele, ma még ez utóbbi is benne van a kalapban, ami együtt járhat azzal, hogy az autógyártók új versenyt indítanak. Az egyetlen vigasztaló dolog, hogy eddig is voltak viták, amelyeket az utolsó pillanatban mindig elsimítottak.

A FIA elnöke, Max Mosley azonban nemrégiben ultimátumot adott az aláírást halogatóknak. Kijelentette, hogy aki 2008-ban is indulni akar a Forma-1-ben, annak március 23. és április vége között alá kell írnia a megállapodást. Hat csapat – a Red Bull, a Williams, a Scuderia Toro Rosso, a Midland és a Super Aguri elfogadva a feltételeket – már túl van ezen.

A többiek egyelőre nem nyugszanak bele a tervezetben szereplő radikális technológiai változtatásokkal, de talán még jobban fáj nekik, hogy a bevételek elosztásánál a csapatok kevesebbet kapnak, mint amennyit szerintük megérdemelnének. A vita eléggé elmérgesedett, s a gyárak azzal fenyegetőznek, hogy saját versenysorozatot indítanak. Elvileg, ha április végéig nem születik egyezség, úgy ezek a csapatok nem indulhatnak több versenyen. "Bízom benne, hogy minden jelenlegi csapat nevezni fog, de biztosat nem mondhatok. Nem hagyhatjuk, hogy a nagy gyárak a korábbi ütemben fejlesszék tovább a motorjaikat, hiszen ha szabad kezet kapnak a kiadások területén, azzal ellehetetlenítik a kiscsapatokat. Elképzelhető, hogy több mint 12 csapat jelenti be indulási szándékát, ugyanis több GP2-es csapat is kifejezte az érdeklődését” – jelentette ki Mosley.

Régi vita új fejlemények (Oldaltörés)

A jelenlegi vita már régóta tart, s talán akkor mélyült el igazán, amikor az óriási összegek felhasználásával kialakított Ferrari dominancia megtörésére a konkurensek is csak azt az utat látták, hogy méregdrága fejlesztések árán felzárkóztatják autóikat a győzelemre esélyes gépek közé. Ezen a helyzeten csak rontott a Toyota megjelenése, amely valószínűleg a legnagyobb büdzséből gazdálkodva kívánt az évek során világbajnoki győzelemre esélyes kocsit létrehozni. A fejlesztésekkel óriási motorteljesítményt sikerült elérniük, de a hőn áhított győzelmek elmaradtak, azaz a jelenlegi logikát követve még több pénzt kellene a gépezetbe önteni a siker érdekében. Ezzel egy időben a kiscsapatok sorra jelentettek csődöt. A közelmúltban a Prost, az Arrows, tavaly a BAR, a Jaguar, a Jordan és a Minardi kényszerült befejezni vagy új tulajdonsokkal folytatni a pályafutását a rettenetes költségek miatt. A FIA a teljes pusztulás szelét érezve elhatározta, hogy ezúttal tényleg keményen fog beavatkozni a fékevesztett költekezés megállítására.

A csapatokkal való tárgyalás, és a rajongók körében végzett közvélemény-kutatások után a FIA azt a célt tűzte ki, hogy olyan feltételeket alakítsanak ki, amelyek lehetővé teszik, hogy maximum 100 millió dolláros költségvetésből is ütőképesen működhessenek a versenyistállók. Ez lehetővé tenné, hogy független – azaz egyik nagy gyártó közvetlen érdekeltségébe sem tartozó – csapatok is nyerési eséllyel jelenjenek meg a Forma-1-ben.

Ennek érdekében a FIA vezetése korlátozni kívánja a drága technológiák használatát. Mosley szerint tarthatatlan, hogy egyes nagyvállalatok annyi pénzt költenek a Forma-1-re, mint amennyi az éves bevételük fele, ami rendkívül káros mind a cégeknek, mind a versenysportnak, hiszen a befektetők az efféle tendenciákat nem fogják hosszú időn át tűrni.

A Forma-1 híveit jelenleg már a bahreini vagy barcelonai tesztek, illetve a belga futam törlése tartják lázban, meg az olyan hírek, hogy Valentino Rossi, a motorosfenomén egy teljes tesztet teljesített igen jó időket autózva a Ferrarival. A sorozat mindenható ura Bernie Ecclestone se a concorde-szerződésről nyilatkozik, hanem arról, hogy Michael Schumacher esetleges visszavonulásától függ a teljes pilótapiac sorsa, hiszen ez megnyitná az utat Kimi Räikkönennek a Ferrarihoz. A fáma egyelőre még arról szól, hogy a Super Aguri istálló is kiparancsolta a tesztpályára a fejújított és a 2006-os szabályoknak megfelelően átalakított Arrowsokat, amelyekkel Takuma Sato és a szintén japán Judzsi Ide megpróbálja felvenni a versenyt a többiekkel. Mindezek ellenére az igazi feszültséget továbbra is az jelenti, hogy felrobban-e a sorozat, vagy a végén kiderül, hogy csupán remekül felépített és a résztvevők által tökéletes összhangban előadott marketing performansznak lehettünk újra palimadarai.

A Forma-1 2006-os szabályváltozásai (Oldaltörés)

Kvalifikáció

Az elmúlt években használt egykörös időmérést a három részből álló rendszer váltja fel. Ez két 15 perces és egy 20 perces részre oszlik, amelyeket ötperces szünetek választanak el. Így alakul ki az edzés egy órája. Az első részben mind a 22 kocsi körözhet. Az előírt 15 perc elteltével az utolsó 6 autó kiesik, s a versenyen a rajtrács utolsó hat helyét foglalja el. A második részben a megmaradt 16 kocsi köröz tovább, s a 15 perces terminus végén az utolsó hat kiesik és a rajtnál a 11-16-ik helyet foglalja el. Az utolsó 20 percben a maradék tíz autó dönt a fennmaradt helyekről. Ezek annyi kört futnak, ahányat csak akarnak, de az elért legjobb köridejük alapján sorolják be őket a rajtkockákba. Ha az utolsó szakaszban egy versenyző gátolja a másokat, vagy indokolatlanul megáll, akkor a mért idejét törlik.

A motorok

A korábbi 3 literes V10-es motorokat 2,4 liters V8-asok váltják fel. Ennek oka a költségek csökkentése és a biztonság fokozása a teljesítmény visszafogásán keresztül. A változtatás a maximális teljesítményt várhatóan 200 lóerő körüli mértékben fogja vissza, ami az előző évihez képest 3-5 m másodperccel lassúbb köröket tesz lehetővé a legtöbb versenypályán. A FIA átmenetileg engedélyezte az olyan V10-es motorok alkalmazását, amelyek teljesítményét a V8-asok szintjére redukálták.

A gumik

Egyéves szünet után a Forma-1-be visszatérnek a kerékcserék. E mögött az a megfontolás áll, hogy a teljesítmény csökkentése következtében a puszta motorerő már nem eredményez nagy különbséget az istállók között, s a kerékcsere lehetővé teszi a szerelőcsapatok hozzájárulását a versenyhez. E kerékcsere visszaállítása miatt a versenyzők sokkal több gumit használhatnak, mint tavaly: 7 garnitúrát száraz útra, 4 garnitúrát nedves útra és 3 garnitúrát extrém körülményekre.

A versenyhétvégék beosztása
Szombaton délelőtt 11 és 12 órak között tartják az egyetlen egyórás bemelegítő edzést szemben a tavalyi kétszer 45 perces felkészülési lehetőséggel. A kvalifikáció egy órával a bemelegítés lezárása után következik. A versenyzők és az autók bemutatás 14 órakor kezdődik. A legalább 300 kilométer hosszú és legfeljebb 2 óra hosszú versenyt vasárnap helyi idő szerint 14 órakor indítják.

A 2008-re és 2009-re tervezett legfontosabb változások (Oldaltörés)

2008

 • Tiltólistára tennék az adott idény után az olyan új technológiák használatát, amelyekkel egy-egy csapat az adott évben előnybe került, ám azokat a többiek a következő szezonra komoly fejlesztésekkel maguk is bevezetnék. E szabállyal a feltaláló csapat komoly előnyre tehet szert egy évig, ám megakadályozza, hogy az egyenlő helyzet visszaállítása hatalmas összegeket emésszen fel.
 • A hátsó szárny két külön, középen össze nem érő részből áll majd. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy így nem keletkezik jelentős szélárnyék az autók mögött, ezért a követő kocsi sokkal könnyebben előzhet.
 • Olyan változtatásokat terveznek a karosszérián, amelyek csökkentik a leszorítóerőt anélkül, hogy a légellenállást növelnék. Ettől azt remélik, hogy a kanyarsebesség az elkövetkező években sem haladja majd meg az idei szintet.
 • A karosszéria első részét úgy kívánják megváltoztatni, hogy az autó irányíthatósága javuljon. Erre a könnyebb előzések és az izgalmasabb versenyhelyzetek kialakítása miatt van szükség.
 • Költségcsökkentési megfontolásokból korlátozni kívánják az aerodinamikai kutatásokat később meghatározandó területeken.
 • A kocsik maximális súlyát 605-ről 550 kilogrammra csökkentenék. Ezzel szinte lehetetlen lenne, hogy a csapatok igen költséges kiegyensúlyozó ballasztokat alkalmazzanak. Az autók az többletsúly nélkül biztonságosabbá is válnak.
 • Korlátoznák a motorok forgási sebességét maximum 19 ezer, esetleg 20  ezer percenkénti fordulatra. Ezzel a motorok tartósságát, közvetve a költségek csökkentését kívánják elérni, illetve a Forma-1-es technológiát közelebb kívánják vinni a civil életben alkalmazott megoldásokhoz.
 • Az egyik legnagyobb ellenállást kiváltó tétel – amelyet több csapat, de például a sorozatból jövőre távozó gumiszállító Michelin szakemberei is versenyellenesnek tartanak – az egységes motor- és váltóelektronika bevezetése. Ezzel ugyanis a költségek jelentősen csökkenthetőek volnának, illetve a FIA szakemberei figyelemmel kísérhetnék a motorok használatát és többek között a teszteken megtett kilométereket.
 • Robusztusabb váltók használatának kikényszerítése azzal, hogy az áttételek minimális sűrűségét 12 milliméterben állapítják meg.
 • Bevezetnék a guminyomás menet közbeni állításának lehetőségét. Ezzel növelhető volna a biztonság, hiszen a pilóták a guminyomást képesek lennének az extrém (például a biztonsági autó pályáralépése utáni) szituációkhoz is hozzáalakítani.
 • Megváltoztatnák a kerékméreteket is. A maximális átmérőt elől 640 milliméterre, hátul pedig 710 milliméterre növelnék, míg a maximális szélesség elöl 365 milliméter, hátul pedig 460 milliméter volna slick (sima felületű) gumik használata mellett. Ezzel növelhető volna a mechanikai tapadás, amire azért van szükség, hogy ellensúlyozzák a karosszériaváltoztatásokból fakadó leszorítóerő-csökkenést, s így segítsék az előzéseket.
 • Az autók építéséhez felhasználni kívánt anyagokat engedélyeztetni kell. Ezzel jelentősen mérsékelhetők az anyagkutatások költségei.
 • Olyan üzemanyagot kellene használni, amelyben a biológiai eredetű komponensek aránya legalább 5,75 százalék. Ezzel azt akarják elérni, hogy a sportutók üzemanyagai is egyre közelebb kerüljenek az utcai járművekéhez. Illetve, hogy a bioüzemanyagok felívelő trendje a Forma-1-ben is éreztesse hatását.

2009

 • Egy-egy csapat egy idényben legfeljebb kétszer módosíthatja autóinak karosszériáját. Ez arra ösztönözné a csapatokat, hogy lehetőleg a szezon elejére készüljenek el az arra az évre tervezett kocsikkal, s ne útközben módosítgassák jelentős költségek felhasználásával.
 • Elképzelhető, hogy bevezetik az energiatárolós és a hibrid meghajtásokat is, amellyel hangsúlyozni szeretnék a környezetbarát technológiák támogatását. A szabály módosításával azonban nem járhat együtt a költségek növekedése.

Változások a sportszabályzatban (Oldaltörés)

A FIA a sportszabályokban is módosításokat akar. A Motorsport Világtanács március 22-én ülésezik legközelebb, így azokról ott eshet szó először érdemben. Valószínűleg a következőket igyekeznek elfogadtatni:

 • Csak egyetlen gumiszállító vehet részt a versenysorozatban 2008-tól.
 • Egy motornak legalább három versenyhétvégét kell teljesítenie.
 • Egy váltóműnek legalább négy versenyhétvégét kell teljesítenie.
 • Az idő előtti motor vagy váltócserét súlybüntetéssel szankcionálnák.
 • Korlátozni kívánják a teszteléseket.
 • Egy versenyhétvégén a csapatok legfeljebb két autót használhatnak.
 • Meg kívánják szüntetni azokat a korlátozásokat, amelyek a csapatoknak megtiltják a karosszériákkal és a részegységekkel való kereskedést. Ezzel ugyanis elérhető volna, hogy a csapatok nagyobb szériában és így gazdaságosabban állítsanak elő bizonyos részegységeket, karosszériaelemeket. Ez különösen a kicsapatok számára jelenthetne jelentős könnyebbséget.


A Forma-1 2006-os idénye (Oldaltörés)

1

Március 12.

Gulf Air Bahrain Nagydíj

Sakhir

2

Március 19.

Petronas Maláj Nagydíj

Kuala Lumpur

3

Április 2.

Foster's Ausztrál Nagydíj

Melbourne

4

Április 23.

Foster's San Marino-i Nagydíj

Imola

5

Május 7.

Europai Nagydíj

Nurburgring

6

Május 14.

Spanyol Nagydíj

Barcelona

7

Május 28.

Monacoi Nagydíj

Monte Carlo

8

Június 11.

Foster's Brit Nagydíj

Silverstone

9

Június 25.

Kanadai Nagydíj

Montreal

10

Július 2.

USA Nagydíj

Indianapolis

11

Július 16.

Francia Nagydíj

Magny-Cours

12

Július 30.

Mobil 1 Német Nagydíj

Hockenheim

13

Augusztus 6.

Magyar Nagydíj

Hungaroring

14

Augusztus 27.

Petrol Ofisi Török Nagydíj

Isztanbul

15

Szeptember 10.

Vodafone Olasz Nagydíj

Monza

16

Október 1.

Sinopec Kínai Nagydíj

Sanghai

17

Október 8.

Fuji TV Japán Nagydíj

Suzuka

18

Október 22.

Brazil Nagydíj

Sao Paulo

Forma-1-es csapatok és pilóták 2006-ban (Oldaltörés)

Renault

Fernando Alonso

Giancarlo Fisichella

McLaren

Kimi Räikkönen

Juan-Pablo Montoya

Ferrari

Michael Schumacher

Felipe Massa

Toyota

Ralf Schumacher

Jarno Trulli

Williams

Mark Webber

Nico Rosberg

Honda

Rubens Barrichello

Jenson Button

Red Bull

David Coulthard

Christian Klien

BMW Sauber

Nick Heidfeld

Jacques Villeneuve

Midland

Christijan Albers

Tiago Monteiro

Toro Rosso

Vitantonio Liuzzi

Scott Speed

Super Aguri

Takuma Sato

Judzsi Ide

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Forma-1: Raikkönen nyerte a Japán Nagydíjat

A finn Kimi Raikkönen (McLaren-Mercedes) nyerte az 56. Forma-1-es világbajnokság tizennyolcadik futamát, a Japán Nagydíjat. Mögötte a Renault két pilótája, az olasz Giancarlo Fisichella és a már világbajnok spanyol Fernando Alonso ért célba.

MTI Világ

A Michelin kiszáll a Forma-1-ből

A francia Michelin gumigyár bejelentette, hogy a 2006-os szezon után kiszáll az autós Forma-1-ből, mert nem ért egyet az F1 filozófiájával.

MTI Világ

Forma-1: Alonso és Fisichella indul az első sorból

Nagy lépést tettek a Renault csapat pilótái a konstruktőrök bajnoki címe felé a szombati időmérőedzésen, hiszen az egyéniben már győztes spanyol Fernando Alonso indulhat az első, míg az olasz Giancarlo Fisichella a második rajtkockából vasárnap az 56. Forma-1-es világbajnokság zárófutamán, a Kínai Nagydíjon.

Gazdaság

Tulajdonosváltás a Forma-1-ben

Eladta részesedését, mégis a Forma-1 üzletirányítója maradt Bernie Ecclestone. A száguldó cirkusz elégedetlenkedő versenyistállói közben nagyobb részesedést követelnek a bevételből, és ellenfutamok szervezésével fenyegetőznek.

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Radar360: Karácsony totális Fidesz-felügyeletről beszél, lesújtó a véleményünk az egészségügyről

Radar360: Karácsony totális Fidesz-felügyeletről beszél, lesújtó a véleményünk az egészségügyről

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

Kóbor János soha nem énekel az Omega nélkül, most kivételt tesz Demjén kedvéért

Kóbor János soha nem énekel az Omega nélkül, most kivételt tesz Demjén kedvéért

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Androidos? Kész az új Opera böngésző, kellemesebb lesz vele este netezni

Ma sem lesz meleg

Ma sem lesz meleg