szerző:
MTI

A német alkotmánybíróság ma alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a sok vitát kiváltó légtérbiztonsági törvényt, amely még a szociáldemokrata–zöld kormányzat idején született. Ennek alapján a védelmi miniszter végső esetben parancsot adhat elrabolt utasszállító gép lelövésére a német légtérben, amennyiben ezzel egy még nagyobb katasztrófa akadályozható meg.

A törvény még a szociáldemokrata – zöld kormányzat idején született. Ennek alapján a védelmi miniszter végső esetben parancsot adhat elrabolt utasszállító gép lelövésére a német légtérben, amennyiben ezzel egy még nagyobb katasztrófa akadályozható meg.

A karlsruhei alkotmánybíróság az állásfoglalást indokolva kimondta: a nevezett törvény nem egyeztethető össze az élethez való joggal és az emberi méltósággal. (A német alkotmány első cikke kimondja: az emberi méltóság sérthetetlen.) Ezen kívül arra is hivatkozik a bíróság, hogy a törvény sértené azokat a határokat, amelyek a német hadsereg (Bundeswehr) belföldön történő bevetését szabályozzák.

A törvény megalkotására a 2001. szeptember 11-én New York-i és washingtoni épületek ellen, repülőgépekkel elkövetett, több ezer áldozatot követelő merényletek indították a német parlamenti képviselőket, valamint egy 2003 elején történt eset, amikor Frankfurt légterébe behatolt egy kisgép, amelynek pilótája azzal fenyegetőzött, hogy nekihajt a belváros valamelyik toronyházának. Bár a Luftwaffe két vadászgépe nyomban felszállt, hogy szükség esetén lelője a motoros gépet, annak pilótáját végül sikerült rábeszélni a leszállásra.

A törvény ügyében alkotmányossági normakontrollt kezdeményezett a német államfő, Horst Köhler, de alkotmányossági panaszokat is kénytelen volt megvizsgálni a karlsruhei testület. A panaszosok – köztük a liberális, jelenleg ellenzéki FDP – egyik érve az, hogy az állam nem teheti mérlegelés tárgyává, hogy veszni hagy ártatlan emberéleteket más emberéletek megmentése érdekében.

A törvény vitatott pontja a 14. cikk, annak is a harmadik bekezdése, amely kimondja, hogy a fegyver általi erőszak csak akkor engedhető meg, ha a körülmények ismeretében abból lehet kiindulni, hogy a légi járművet emberéletek ellen akarják bevetni, és a fegyveres erőszak az egyetlen eszköz a veszély elhárítására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Lettország lelőheti a behatoló repülőgépeket

A lett parlament csütörtökön - George W. Bush amerikai elnök május elején esedékes látogatását megelőzően - felhatalmazta a védelmi minisztériumot, hogy szükség esetén lelőjék az ország légterébe behatoló repülőgépeket.

MTI Világ

Az amerikai hatóságok "eltérítettek" egy olasz repülőgépet

Az amerikai hatóságok eltérítették úti céljától az Alitalia olasz légitársaság egyik Bostonba tartó járatát kedden, és leszedtek róla egy utast, akinek a neve megegyezik egy biztonsági okokból amerikai repülési tilalmi listán lévő névvel.

Világ

Németország: miniszteri parancsra lelőhetnék az eltérített repülőgépeket

A német kormány törvénytervezete értelmében a védelmi miniszter a jövőben - végső esetben - parancsot adhat eltérített repülőgép lelövésére, amennyiben a gépet terroristák fegyverként használják. Az ellenzék kontármunkának nevezte a törvénytervezetet, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta

Debrecen megmondta, mennyit szán a főpályaudvarra, de annyiért senki sem vállalta