szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harmadszor is halálra ítélte távollétében egy jordániai katonai bíróság Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki csoportjának jordániai származású vezetőjét egy vegyifegyver-támadás végrehajtására szőtt összeesküvésért.

Zarkávit és 13 vádlott-társát azzal vádolták, hogy kitervelői voltak több merényletnek Jordánia különböző részein, amit mérgező vegyszerekkel hajtottak volna végre. A támadásnak, ha sikerül végrehajtani, több ezer áldozata lett volna.

A bíróság Zarkávin kívül kilenc személyt is halálra ítélt. Két vádlottra egytől három évig terjedő börtönbüntetést szabtak. Két további embert felmentettek a vádak alól.

A 39 éves Abu Muszab az-Zarkávit – akinek a fejére 25 millió dollárt tűztek ki az amerikaiak – 2002 októberében már halálra ítélte távollétében a jordániai állambiztonsági bíróság egy amerikai diplomata ammáni megöléséért. A Zarkávi-csoport számos merényletet és gyilkosságot vállalt magára Irakban Szaddám Huszein rezsimjének 2003. áprilisi bukása óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az-Zarkávi csoportja örül a Katrina pusztításainak

Az al-Kaida terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki csoportja egy ellenőrizhetetlen eredetű közleményben kifejezte örömét azok miatt a károk miatt, amelyeket a Katrina hurrikán okozott, és hangoztatta, az Egyesült Államok "összeomlásának kezdetét" látja bennük.

Világ

Zarkávi: nem a muzulmánokat akartuk megölni

Nem muzulmán esküvői vacsorákat akart célba venni az al-Kaida (nemzetközi terrorhálózat) iraki csoportja a múlt heti jordániai pokolgépes támadásokkal - jelentette ki a csoport vezetője, a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi az interneten pénteken közzétett hangfelvételen.

MTI Világ

Valószínűtlennek tartja a Fehér Ház Zarkávi halálhírét

Felettébb valószínűtlennek tartja a washingtoni Fehér Ház azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy, az iraki Moszul városában végrehajtott támadás során életét vesztette volna Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának vezetője.

MTI Világ

Az-Zarkávihoz közeliek buktak le Párizsban

Letartóztattak Párizs közelében három olyan személyt, aki a gyanú szerint közvetett kapcsolatot tartott fenn az al-Kaida terrorszervezet iraki vezetőjével, Abu Muszab az-Zarkávival. A hatóságok fegyverraktárra bukkantak Párizs egyik elővárosában.

MTI Világ

Négyóránként vált búvóhelyet Zarkávi

A Közel-Kelet, Afrika, Ázsia és Európa összesen csaknem negyven országában rendelkezik összekötőkkel amerikai hírszerzők szerint Abu Muszab az-Zarkávi Irakban bujkáló körözött jordániai terrorista.

MTI Világ

Time: Zarkávi hatalmas csapást tervez Európa ellen

Erőteljes csapásra készül Európa ellen Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jordániai születésű iraki vezére - olvasható a Time című amerikai hírmagazin legújabb számában.

MTI Világ

Zarkávi: meneküljön mindegyik diplomata Irakból!

Az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet Abu Muszab az-Zarkávi által vezetett iraki szárnya arra szólította fel az országban akkreditált diplomatákat, hogy távozzanak Irakból, különben életüket kockáztatják.

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton