szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkurtítaná a szlovákiai magyarok jogait a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS), ha a júniusban esedékes előrehozott választáson sikerrel végezne.

A zsolnai (Zilina) polgármester, Ján Slota nevével jegyzett nacionalista párt első alelnöke, Anna Belousová - aki korábban Anna Malíková néven egy évtizeden át Slotával versenyben testesítette meg a magyarellenes indulatokat - csütörtökön Pozsonyban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az "európai gyakorlathoz mérten" a szlovákiai magyarok még akkor is többletjogokat élveznének, ha jelenlegi jogaik egyötödét megvonnák tőlük.

A közvélemény-kutatásokból kiderülő pártpreferenciák szerint az előrehozott választás nyomán az SNS ismét bejut a szlovák törvényhozásba.

Belousová szerint a magyarok visszaélnek többletjogaikkal, ezért itt az ideje, hogy a szlovákok "ismét talpra állítsák mindazt, amit Dél-Szlovákiában a magyarok a feje tetejére állítottak". Az SNS ezért a magyarok jogainak megvonására fog törekedni, ha a választások után hatalomra jut. A harcias Belousová igen ingerülten szólt arról, hogy Csáky Pál, a szlovák kormány alelnöke - a koalíciós partnerek egyetértésével - a minap észrevételezésre bocsátott egy javaslatot, miszerint módosítani kell azon szlovákiai helységek nevét, amelyek annak ellenére sem használhatják egykori magyar névalakjukat, hogy magyar nemzetiségű lakóik lélekszáma meghaladja a húsz százalékot.

Szlovákiában ugyanis számos olyan település van, amelyeket annakidején szlovák nemzetébresztőkről neveztek el, de amikor a jelenleg hatályos helységnévhasználati törvényt megalkották, az a szlovák hírességek neveit viselő településekre nem vonatkozhatott, noha azokban a magyar nemzetiségűek lélekszáma meghaladja a magyar helységnév használatához szükséges húsz százalékot. Ilyen település például Párkány (Stúrovo),  Ógyalla (Hurbanovo), vagy Feled (Jesenské). 

Belousová szerint "Csáky vakmerősége még a hazafiasság érzését langyosabban megélő szlovákokat is felháborítja", nem szólva Duray Miklósról, a kormányzati pozíciót élvező Magyar Koalíció Pártjának (MK) ügyvezető alelnökéről, aki egy budapesti autonómiakonferencián a minap ismét olyan lángokat gyújtogatott, amelyek akár Európát is felperzselhetik. 

Az SNS ezért nemcsak Durayt, hanem a Magyar Koalíció Pártját - mint már számtalanszor - ezúttal is feljelentette és panaszát az Európai Unióhoz is eljuttatja: hadd lássák az uniós országok a szlovákiai valóságot, azt, hogy a magyarok már amiatt is "azonnal siránkoznak, ha valaki egyetlen ferde pillantást vet rájuk, hadd lássa az unió, amely füle botját se mozdítja annak láttán, hogy a balti országokban milyen hatalmas elnyomás alatt él az orosz kisebbség" - fogalmazott pártja sajtótájékoztatóján Belousová, aki egyébként egy Szlovákiában élt, tavaly elhunyt orosz vállalkozó özvegye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Demagógnak nevezte Orbánt egy szlovák napilap

Kritikus hangvételű cikkben értékelte Orbán Viktor országértékelő beszédét egy szlovák liberális napilap. Az újságíró szerint a Fidesz vezérének szavaiban a nemzeti és a szociális demagógia elemei keverednek.

MTI Világ

Ismét magyargyalázásba kezdett a szlovák pártvezér

Ján Slota szlovák nemzeti pártvezért, Zsolna (Zilina) polgármesterét ismét elragadtatták magyarellenes indulatai: csütörtökön kollaboránsoknak nevezte a szlovák kormánypártokat, mert "undorító és ellenszenves" koalíciós szövetségben állnak a Magyar Koalíció Pártjával (MKP).

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Indul a paksi bővítés, 300 millióért vettek több kilométer függönyt, több száz WC-kefét és egyéb berendezéseket

Indul a paksi bővítés, 300 millióért vettek több kilométer függönyt, több száz WC-kefét és egyéb berendezéseket