szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szaddám Huszein már 1990 előtt figyelmeztette Washingtont, hogy nagyszabású terrorista merényletek várhatók amerikai területen - ez derül ki az ABC televízió rendelkezésére bocsátott titkos hangfelvételekből.

A 12 órányi hangfelvételt tartalmazó kazettákat, amelyek a kilencvenes években Szaddám Huszein irodájában készültek, Bill Tierney, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrzési csoportjának egykori tagja adta át az amerikai televíziónak, aki azokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számára lefordította - közölte az ABC.
   
"Közeleg a terrorizmus. Jóval augusztus 2. előtt megmondtam az amerikaiaknak, és a briteknek is, hogy a jövőben tömegpusztító fegyverekkel követnek el terrorcselekményeket" - mondta az egyik felvételen Szaddám Huszein. Irak 1990. augusztus 2-án rohanta le Kuvaitot.
   
"Ki tudná a jövőben megakadályozni, hogy egy pokolgéppel felszerelt gépkocsi atomrobbantást, bakteriológiai vagy vegyi támadást idézzen elő Washingtonban?" - mondta Szaddám Huszein, majd hozzátette, hogy Irak  nem tervez ilyen lépést.
   
Az ABC közleménye szerint a kazettákból az is kiderül, hogy Irak el akart titkolni a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos programjára vonatkozó információkat. A felvételen hallható, amint Szaddám családtagjai arról vitatkoznak, hogyan rejtsenek el információkat az ENSZ fegyverzetellenőrei elől.
   
Egy 1995. április végén vagy májusban készült hangfelvételen Huszein Kamel, Szaddám veje, aki a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó program felelőse volt, közölte: "Nem beszéltünk nekik sem a fegyverek típusáról, sem az importált berendezések mennyiségéről, sem azokéról, amelyeket mi állítunk elő, sem azokéról, amelyeket felhasználunk".
   
Washington a 2003. évi iraki háborút azzal indokolta: nem hagyhatja, hogy Szaddám Huszein terrorszervezeteknek adja át tömegpusztító fegyvereit. Ilyen fegyvereket azóta sem találtak a közép-keleti országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szaddám nem tárgyal kurd bíróval

Az új főbíró lemondását szabták feltételül Szaddám Huszein bukott iraki diktátor ügyvédei, hogy visszatérjenek a tárgyalóterembe.

MTI Világ

Szaddám Huszein a golyó általi halált választaná

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor elárulta két ügyvédjének, hogy inkább szeretne golyó által meghalni, mint hogy felakasszák, ha háborús bűnökért halálra ítélik az ellene folyó perben - jelentette kedden a The Washington Times című amerikai napilap.

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét