szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a guantánamói amerikai támaszponton működő börtön mielőbbi bezárását szorgalmazta csütörtökön.

A világszervezet vezetője ugyanakkor rámutatott: nem feltétlenül ért egyet a csütörtökön Genfben nyilvánosságra hozott, a fogolytábor azonnali bezárását sürgető ENSZ-jelentés minden elemével, de hangsúlyozta: nem lehet az örökkévalóságig embereket fogva tartani vádemelés és a bíróságon való védekezés lehetősége nélkül. "Az amerikai kormány dolga erről dönteni, de remélem, hogy ez a lehető leggyorsabban megtörténik" – mondta Annan.

A Fehér Ház visszautasította csütörtökön a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását javasoló ENSZ-jelentést, amely szerint az őrizeteseket vagy amerikai bíróság elé kell állítani, vagy pedig haladéktalanul szabadon engedni.

A fogolytábor bezárására szólította fel Washingtont az Európai Parlament is. Scott McClellan szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött külföldiek veszélyes terroristák.

A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző 54 oldal terjedelmű dokumentum a fogolytelep bezárásán kívül arra is felszólítja az amerikai kormányt, hogy szüntesse be az olyan vallatási módszerek alkalmazását, amelyek kínzással vagy kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmóddal érnek fel.

A Guantánamón működő amerikai börtönben mintegy 490 embert tartanak fogva - többségüket évek óta -, akiket az afganisztáni elűzött tálib rendszer híveivel, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal való kapcsolattartással gyanúsítanak. Eddig csak néhány fogoly ellen emeltek vádat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Guantánamói foglyokat Afganisztánba telepíthetnek

Nagy biztonságú börtönt akar kialakítani Afganisztánban az Egyesült Államok. Ott tartana fogva olyan foglyokat is, akiket jelenleg a kubai guantánamói-öbölbeli amerikai haditengerészeti támaszponton őriznek - írta csütörtöki számában a Financial Times.

hvg.hu Világ

Az ENSZ szerint be kellene zárni a guantanamói bázist

Az ENSZ szerint azonnal be kellene zárni a guantanamói börtöntelepet, és eljárást kell indítani azon tisztek és politikusok ellen, akik érintettek lehetnek a kínzásokban – írja a News Telegraph. Az ENSZ a héten hozza nyilvánosságra jelentéstervezetét, amelyet a guantanamói börtöntelepekről készített.

MTI Világ

Elengedtek nyolcvan foglyot Guantanamóról

Az amerikai hatóságok elengedtek nyolcvan, terrorizmussal gyanúsított afgán foglyot a guantánamói haditengerészeti támaszpontról - közölte az afgán legfelsőbb bíróság.

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Vidnyánszky Attila búcsúzik Törőcsik Maritól: Elképedve figyeltük azt az erőt, amit a szerepén keresztül mutatott

Vidnyánszky Attila búcsúzik Törőcsik Maritól: Elképedve figyeltük azt az erőt, amit a szerepén keresztül mutatott

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok