szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A holokauszt tagadása miatt három év szabadságvesztésre ítélték hétfőn Ausztriában David Irving brit történészt.

A 67 éves férfit, aki a bíróság előtt beismerte bűnösségét, egy 1989-ben vele készült interjúban és több ausztriai előadásában is elhangzott kijelentéseiért marasztalták el. Irving többek között kétségbe vonta az auschwitzi gázkamrák létezését. Bécsi tárgyalásán azonban tulajdonképpen visszavonta nézeteit, "tévedésnek" minősítve az általa hangoztatottakat. 

A nyolcfős esküdtszék egyhangúlag találta bűnösnek Irvinget a vádpontokban. A történészt egy 1989-es elfogatóparancs alapján vették őrizetbe, mert azzal vádolták, hogy 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét.    

Irving Hitlerről írott könyvének egy példányával a kezében érkezett hétfőn a bécsi tartományi bíróság esküdtszéke előtti tárgyalásra, ahol visszaeső bűnösként fogták perbe az 1947-ben elfogadott tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján.
   
A brit férfi a bécsi tárgyaláson nem cáfolta már az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Kijelentette, hogy téves volt az ezzel ellentétes korábbi véleménye, és erre az utóbbi években fokozatosan jött rá. A 67 esztendős Irving elismerte, hogy elkövette a terhére róttakat. Egyebek között "metodikai hibának" minősítette, hogy korábban tagadta a gázkamrák létezését. Úgy magyarázta, hogy ma ilyet már nem mondana, mert az hiba lenne.

Az ítélethirdetés után Irving csak annyit mondott a sajtónak, hogy sokkolta a bíróság döntése. Védőügyvédje közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, míg az ügyészség képviselője nem nyilatkozott arról, hogy tesz-e további lépéseket.
   
Amennyiben a legfelsőbb bíróság megerősíti Irving ítéletét, az elítélt kérheti, hogy büntetését a hazájában tölthesse le, amiről az igazságügyi minisztérium fog dönteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Már nem tagadja a gázkamrák létezését Irving

Nem tagaaja már az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét David Irving brit történész. A holokauszttagadóként elhíresült Irving a bécsi tartományi bíróságon megkezdődött perében kijelentette, hogy "téves volt" az ezzel ellentétes korábbi véleménye, és erre az utóbbi években fokozatosan jött rá.

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott