szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három magyar barlangásznak veszett nyoma kedden a szlovén-olasz határ közelében. A Corriere della Sera szerint ketten életüket vesztették a balesetben, harmadik társuk megmenekült. A lavina miatt a barlangban rekedt társaik nem voltak közvetlen életveszélyben.

Kárpáti Miklós milánói magyar konzul megerősítette, hogy a magyar barlangászok közül egy férfi és egy nő életét vesztette.

A Friuli-Venezia-Giulia régió hegyi mentőszolgálata kedden reggel közölte, hogy tíz magyar barlangász után kutatnak Olaszországban, akiknek lavina következtében a szlovén határ közelében veszett nyomuk. Heten közülük egy barlangban rekedtek, ők biztonságban vannak, várják, hogy a felszínre jöhessenek.

A két halott és az eltűnt magyar hét másik társával több napos barlangtúrán vett rész a Canin-hegységben, Friuliban. A hegyi mentők későbbi közlése szerint egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő vesztette életét, s a túlélő magyar is harmincas éveiben jár. 

A két áldozat a harmadik, eltűntnek tartott társukkal együtt hétfőn délután elhagyta a barlangot, hogy Cave del Predil barlangjába menjenek át. Amikor kiléptek a barlangból, egy kisebb lavina súrolta őket, de akkor még megmenekültek. Folytatták útjukat, ekkor betemette őket egy másik, nagyobb lavina. Egyikük el tudott menekülni, ő adott le segélyhívást, míg a két áldozatot 3 méteres hó temette be. Az eltűntnek hitt harmadik magyar, akinek lemerült a mobiltelefonja, jó fizikai állapotban van, annak ellenére, hogy az éjszakát a szabadban töltötte - közölték az ADNKronos olasz hírügynökséggel az alpesi mentőszolgálat mentésben részt vevő tagjai.

Az áldozatokat a hó alatt a túlélő útmutatásai alapján találták meg. A két magyar barlangász holttestét a polgári védelem helikopterével Sella Neveába szállították, ahol a pénzügyőrség helyi kaszárnyájának épületébe vitték.

A lavinaomlás tengerszint feletti 1700-1750 méter közötti magasságban történt a Canin-hegységben. A még a barlangban lévő magyarokat figyelmeztették arra, hogy ne próbáljanak lejönni a völgybe, ugyanis az időjárási körülmények miatt továbbra is komoly az omlás- és a lavinaveszély.

Olasz források szerint az alpesi mentőszolgálat jelenleg szervezi a barlangászok biztonságos helyre való menekítését. A Friuli-Venezia-Giulia régió hegyi mentőszolgálata már hétfőn akcióba lépett, de a sötétedés és a havazás miatt keddre kényszerült halasztani a mentést.

Polgár Viktor: értesítjük az elhunyt magyarok hozzátartozóit
 
Folyamatban van az Észak-Olaszországban halálos lavinabalesetet szenvedett két magyar barlangász hozzátartozóinak értesítése - mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő, aki hozzátette, az olasz hegyi mentők korábbi közlése szerint a Júliai-Alpokban bekövetkezett balesetben egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő veszítette életét, velük lévő harmadik - szintén magyar - társuk túlélte a katasztrófát.

A szóvivő tájékoztatása szerint az olasz hegyimentők helikopterrel vittek fel a Canin-hegységben található barlangba egy magyar származású olasz barlangászt, aki segítséget nyújtott abban, hogy a magyar barlangkutatók csak akkor jöjjenek ki a barlangból, amikor az biztonságos.

Polgár Viktor kitért arra, hogy a hó alól kiásott két magyar áldozat holttestét, valamint a lavinaomlást túlélt társukat a polgári védelem helikopterével Sella Neveába, a pénzügyőrség helyi kaszárnyájának épületébe vitték. Jelenleg is zajlik a halotti bizonyítványok, a halottszállítási engedélyek kiadása, amihez a milánói magyar konzul igazolása is szükséges arról, hogy az elhunytak magyar állampolgárok voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót