szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hamász csak a megszállt palesztin területekről való kivonulás és a palesztinok jogainak elismerése után dönt arról, tárgyal-e Izraellel - jelentette ki Háled Mesaal, a szélsőséges iszlám mozgalom politikai vezetője. Eközben az izraeli Likud párt egyik képviselője azt javasolja, helyezzék blokád alá a palesztin szervezet parlamenti képviselőit.

Mesaal az iráni fővárosban tartott sajtókonferenciáján úgy vélekedett, hogy izraeli vezetés "egyoldalú lépésekbe menekült, hogy biztosítsa Izrael biztonsági érdekeit anélkül, hogy figyelembe venné a palesztinok érdekeit. Éppen ezért az ilyen alapon való tárgyalás időpazarlás".

A Hamász vezetője igazságtalannak nevezte a Palesztin Hatóságnak járó pénzalapok izraeli befagyasztását, de igyekezett kicsinyíteni annak hatását. "Kompenzálhatjuk azt az összeget az arab és iszlám világ támogatásával" - szögezte le. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vezetője hétfőn Mesaalt fogadva azt javasolta, hogy a világ muzulmánjai járuljanak hozzá minden évben egy, a palesztinok támogatására létrehozott alaphoz. Irán a Hamász egyik leglelkesebb támogatója, bár Teherán állítása szerint a mozgalomnak nyújtott támogatás csupán erkölcsi és nem anyagi.

Eközben a palesztin választáson győztes Hamász parlamenti képviselőinek blokád alá helyezését javasolta a Likud izraeli jobboldali párt egyik képviselője, hasonlóan ahhoz, ahogy Izrael Jasszer Arafat néhai palesztin elnököt is megakadályozta abban 2004-es halála előtt, hogy elhagyja rámalláhi főhadiszállását.

"El kell szigetelnünk a Hamász vezetőit, mint ahogy Arafattal, a Palesztin Hatóság megválasztott vezetőjével is tettük. Meg kell őket akadályozni abban, hogy eljárjanak a rámalláhi palesztin parlament üléseire és szavazzanak azokon" - jelentette ki Juval Steinic az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Szemére vetette Mahmúd Abbász jelenlegi palesztin elnöknek azt, hogy "pártja több hét óta egyeztet a Hamásszal egy olyan kormány megalakításáról, amelyet a Fatah fedezne". "Cselekednünk kell, különben megalakul a Hamász uralta palesztin kormány, és az Arab Liga Irán támogatásával heteken belül el fogja ismerni" - tette hozzá a képviselő. Abbásznak hivatalosan kedden kell kormányalakítással megbíznia a Hamász vezetőjét, Iszmáil Háníjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izrael nem akar Hamasz-házelnököt

A palesztinokkal fenntartott kapcsolatok megszakításával fenyeget az izraeli védelmi miniszter, ha a palesztin parlament a választásokon győztes Hamász soraiból választ magának elnököt.

MTI Világ

Iszmail Haníje a Hamasz kormányfő-jelöltje?

A Hamász a pragmatikusként számon tartott Iszmail Haníjét jelöli kormányfőnek - közölte csütörtökön a szervezet meg nem nevezett magas rangú tisztségviselője. A Hamász többségű palesztin parlament szombaton ül össze először, ekkor fogják megválasztani az új kormányfőt.

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője