szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió lakóinak átlagosan 28 százaléka anyanyelvén kívül jól beszél még legalább két idegen nyelvet, Magyarország esetében ez az arány 27 százalék - derül ki egy felmérésből, amelyet az Európai Bizottság hozott nyilvánosságra.

Három plusz nyelven - saját bevallása szerint - a megkérdezettek 11 százaléka beszél, Magyarországon 20 százalék. A sajátjukon kívül legalább egy nyelvet unió-szerte 56, Magyarországon 42 százaléknyian tudnak. Az írek 66, a britek 62 százaléka nem beszél másik nyelvet, míg Luxemburgban 69, Belgiumban 53 százalék a sajátjával együtt legalább négy nyelven tud.

Az EU célkitűzése szerint hosszú távon minden lakosnak ismernie kellene anyanyelvén kívül legalább egy nyelvet. Ezt a lakosság is kívánatosnak tartja, sőt átlagosan 50 százalékban (Magyarországon 68 százalékban) a plusz két nyelvet részesítik előnyben. Uniós átlagban 77 százalék szerint a plusz nyelvek között az angolnak szerepelnie kell. A magyar megkérdezettek 85 százaléka sorolta az angolt, 73 százaléka a németet a két legfontosabb nem anyanyelv közé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Zsuzsa Itthon

Befellegzik a nyelvvizsga-központoknak?

Miután elültek a kétszintű érettségi keltette hullámok és lezárult a vizsgaidőszak, ismét felvetődik az új vizsgarendszer által kitermelt kérdés: mi lesz az államilag elismert nyelvvizsgák, illetve a nyelvvizsgaközpontok sorsa?

MTI Itthon

Külföldön tanulás: ambíciók nyelvvizsga nélkül

Legszívesebben Angliában, Németországban, az USA-ban és Ausztriában tanulnának tovább a középiskolás diákok a külföldi országok közül, míg munkát leginkább Németországban vállalnának - olvasható a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) legfrissebb felmérésében.

Hét nap

NYELVVIZSGAPONTOK

Jövőre is megismétlődhet az idei felvételi mizéria, az extra magas pontszámok kialakulásának egyik fő okát, az...

MTI Itthon

Felvételi változások: nyelvtudásért kevesebb pluszpont

Több ponton változna az oktatási tárca javaslata alapján a felvételi eljárás; 2006-ban és 2007-ben a nyelvtudásért összesen 15 többletpontot lehetne szerezni; a jövő évtől csak azért az emelt szintű érettségiért járna többletpont, amelyből a szerzett pontokat számítják.

eurohirek.hu Világ

Minden második európai ismer legalább egy idegen nyelvet

Az Európai Unió minden évben az Európa Tanáccsal és kontinensünk országaival együtt ünnepli meg a Nyelvek Európai Napját. Szeptember 26-án Európa-szerte rendezvények százai igyekeznek népszerűsíteni a nyelvtanulást és felhívni a figyelmet a kontinens 45 országában beszélt valamennyi nyelv létére és értékére.

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok