szerző:
MTI

A hivatalos cáfolatok ellenére több belgrádi sajtóorgánum egymástól független forrásokra hivatkozva azt állította kedd este, hogy elfogták Ratko Mladicsot, a népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

Ratko Mladicsot, a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadsereg parancsnokát kedd délután fogták el Belgrádban - jelentette nem hivatalos információt közölve a Tanjug. A belgrádi hírügynökség idézte a bijeljinai BN tévét, amely szerint Mladicsot átszállítják a boszniai Tuzlába, ahonnan a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe viszik.

Hol bujkált?
A belgrádi kormány kitartóan cáfolta Carla Del Ponte hágai főügyész állításait, miszerint Mladics Szerbia területén tartózkodik, az elfogására indított akciók mindenesetre rendre sikertelenül zárultak. Miután Szerbia euroatlanti integrációjának ügyét a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködéstől is függővé tették, addig elveszettnek hitt iratok kerültek elő, amelyek szerint Mladicsot csak 2001-ben nyugdíjazta a jugoszláv államfő és 2005 végéig nyugdíjat kapott a szerbia-montenegrói hadseregtől. A külföld által a "Balkán mészárosa", a "Pokol nagykövete" és a "Szerb Napóleon" néven titulált Ratko Mladicsot földijei közül sokan még ma is csak a "zseniális tábornokként" emlegetik, aki képes valóra váltani a nagyszerb álmokat.
Az általában jól értesült B92 belgrádi rádió és televízió több nem hivatalos forrásból is szerzett olyan értesüléseket, hogy a körözött tábornokot elfogták Szerbiában, és a kelet-boszniai Tuzlába szállították, ahonnan Hágába viszik. A letartóztatási akció reggel kezdődött, és a délután folyamán ért véget.
 
A tuzlai Orao támaszpont előtt állítólag újságírók és fotóriporterek hada vár az új információkra. Olyan hírek is felröppentek, hogy több szerbiai nagyvárosban gyülekeznek rokonszenvtüntetésre az emberek, állítólag Bosznia felől gépkocsioszlop tart Belgrádba.

A szerb kormány cáfolta a Tanjug belgrádi hírügynökség jelentését, miszerint Belgrádban elfogták Ratko Mladicsot.

"A hír nem igaz, félretájékoztatásról van szó, amely kárt okoz, és nem járul hozzá a kormány azon erőfeszítéseihez, amelyek hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés beteljesedését szolgálják" - közölte Srdjan Djurics kormányszóvivő a Beta belgrádi hírügynökséggel.

A Beta sajtóügynökség legfrissebb jelentése szerint Mladics "már repülőgépen van".

A Studio B belgrádi tévé is arról adott hírt, hogy rátaláltak Mladicsra a Szerbiával határos tuzlai hegyvidéken, más információk szerint pedig a 63 éves katonai vezető az EUFOR tuzlai támaszpontján van.

Cáfolta a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is kedden este a Mladics őrizetbevételéről szóló híreket.  „Hivatalosan cáfoljuk Ratko Mladic őrizetbe vételét. Tudomásunk szerint még csak akció sem volt folyamatban kézre kerítésére” – jelentette ki esti nyilatkozatában Carla Del Ponténak, az NT főügyészének a szóvivője.

Mladics, karnyújtásnyira

A belgrádi sajtóban napok óta egyre sokasodnak a hírek Mladicsról. A Blic című belgrádi napilap kedden arról adott hírt, hogy a szerb hatóságok javában készülődnek Ratko Mladics letartóztatására, mert "lejárt az utolsó határidő", hogy önként feladja magát Hágának. A lap szerint a körözött tábornokkal folytatott tárgyalások eddig eredménytelenek voltak, ezért a hatóságok készülnek elfogására, és Mladics tíz napon belül Hágában lesz.

Florence Hartman, a hágai főügyész szóvivője a lapnak nyilatkozva elmondta, Hágában tudják, hogy a szerb hatóságok előtt ismert Mladics holléte. A főügyész szerint a tábornok "karnyújtásnyira" van a szerb hatóságoktól.
 
Vladeta Jankovics szerbiai miniszterelnöki tanácsadó ugyancsak megerősítette, hogy Mladics hamarosan Hágában lesz. "Értesüléseim szerint a probléma a megoldás felé halad, és nincs olyan, az állam rendelkezésére álló eszköz, amelyet ne vetettek volna be ennek érdekében. Ez a probléma megoldódik ugyanúgy, mint ahogyan a korábbi feltételezett háborús bűnösök esete is" - mondta Jankovics.

Ratko Mladics tábornok - Radovan Karadzics mellett - a délszláv térségben elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék által leginkább keresett, szökésben lévő vádlott volt. A vádak szerint Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnökkel együtt ők tervelték ki az 1992-95-ös boszniai háborút, amelyben 260 ezer ember halt meg és 1,6 millióan váltak földönfutóvá. A törvényszék 1995-ben fogalmazta meg ellene a népirtás, emberiség elleni bűntett és a háborús bűnök elkövetésének vádját.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megtalálták Ratko Mladicsot?

Belgrádi lapértesülés szerint a szerb hatóságok megtalálták a szrebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyét, és a tábornok még az idén a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében lesz.

MTI Világ

Őrizetbe vették Mladics cinkosát

Őrizetbe vett a szerb rendőrség egy volt boszniai szerb tisztet, aki közel áll a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokhoz - közölték a nyomozáshoz közel álló forrásból.

MTI Világ

Hajtóvadászat Mladics után

Akciót indított a boszniai szerb rendőrség szerdán Bosznia keleti részén a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel megvádolt, szökésben lévő Ratko Mladics, egykori boszniai szerb hadseregparancsnok elfogására.

MTI Világ

Nyomást gyakorolna Szerbiára az EU Mladics kiadásáért

Az Európai Uniónak a tárgyalások felfüggesztésével kell nyomást gyakorolnia Szerbiára azért, hogy kiadja Hágának az országban tartózkodó legkeresettebb háborús bűnöst, Ratko Mladicsot - véli Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűntettekben ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze a Le Figaro című francia napilapnak adott keddi interjújában.

Világ

Hága elégedetlen a Mladics-dossziével, a tábornok sehol sincs

Miközben Belgrádban és Banja Lukában is cáfolják azokat a belgrádi lapértesüléseket, hogy a szerbiai hatóságok rábukkantak volna a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyére, Hága elégedetlen a szökésben lévő tábornok katonai dossziéjával, melynek hiányzó oldalait Belgrád a minap adta át a Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

MTI Világ

Letartóztatták Mladics testőrparancsnokát

Letartóztatták Szerbiában Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok testőrségének egykori parancsnokát azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a srebrenicai népirtás fővádlottjának tartott hágai szökevényt. Jovo Djogo a boszniai szerb hadsereg nyugdíjazott ezredese.

Most már tényleg itt a vége: elbúcsúzhatunk a Malévtól

Most már tényleg itt a vége: elbúcsúzhatunk a Malévtól

Kellemesen zsibbaszt a lappföldi sügérlevesről és sült banánról szóló film

Kellemesen zsibbaszt a lappföldi sügérlevesről és sült banánról szóló film

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

Lakóház robbant fel Németországban, sok a sérült

Lakóház robbant fel Németországban, sok a sérült

Péntek lesz a szombat a budapesti tömegközlekedésben

Péntek lesz a szombat a budapesti tömegközlekedésben

Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő

Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő