szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

James Doohan filmszínész és L.Gordon Cooper asztronauta hamvait juttatja az űrbe egy amerikai magáncég.

Egy amerikai magáncég májusban 187 elhunyt hamvait, köztük két híresség földi maradványát - James Doohan filmszínészét, valamint L.Gordon Cooper asztronautáét - juttatja a világűrbe. A houston-i Space Services, azaz Űrszolgáltatások nevű cég felejthetetlen szertartást ígér az eltávozottaknak. A hamvakat egy Texas-i bankba kell tárolásra elküldeni - olvasható a Podrobnosztyi című orosz nyelvű hírportálon.

Kilencven nappal a tervezett űrtemetés előtt a cég megbízottja elviszi a bankból a hamvakat tartalmazó kapszulákat. Minden mozzanatot gondosan videóra vesznek, hogy az ügyfelek meggyőződhessenek arról, mennyire gondosan bánnak szeretteik földi maradványaival. A családtagok jelen lehetnek a rakéta startjánál.

A cég több árfekvésben kínálja az űrtemetést. A legolcsóbb szertartás mindössze kilencszázötven dollárba, vagyis kétszázezer forintba kerül - az összegért Föld körüli pályára juttatják az elhunyt hamvait, igaz, hogy csak egy csipetnyit, mindössze egy grammot.

Jóval mélyebben kell benyúlnia a zsebébe annak, aki hét grammot szeretne Föld körüli pályára bocsátani: a szolgáltatásért 5300 dollárt, vagyis 1,1 millió forintot kell fizetni. Ennél is sokkal drágább az űrtemetés, ha valaki a Hold felszínére, vagy bolygóközi utazásra szeretné küldeni eltávozott hozzátartozója földi maradványait: ez esetben 12500 dollár (2,6 millió forint) a tarifa.

A rokonok minden esetben megkapják a szertartást megörökítő videofelvételt, az elhunyt fényképe és életrajza felkerül a cég honlapjára, a drágább űrtemetést megrendelőknek pedig még egy emlékérem is jár.

A legközelebbi temetést májusra tervezik, amikor tizenkét ország szülötteinek hamvait küldik kozmikus utazásra, köztük két híresség földi maradványait is - James Doohan filmszínészét (1920-2005), aki a Star Trek, vagyis az Űrszekerek című sorozatban az Enterprise űrhajó gépésze volt, valamint L. Gordon Cooper asztronautáét, aki 1965-ben a Gemini 5 fedélzetén járta meg a világűrt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folk György (hvg.hu) Tech

Űrtemetés

Távolról sem gondolta volna az egyik első magánűrrepülőt megkonstruáló Charlie Chafer és csapata, hogy nagyszabású terveik megvalósítása után, s az amerikai állam űrmonopóliumát megtörve, a temetkezési üzlet felé fordul majd érdeklődésük.

MTI Világ

Temetési show a szerb tévében

Akinek nem futja drága temetésre, megnézheti másokét a tévén, ugyanis temetési show indul október végén az egyik belgrádi kereskedelmi televízióban.

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek

Bolsonaro vállalta, hogy 2030-ig véget vet az illegális amazóniai fakitermelésnek