szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Románia a sereghajtók közé tartozik az egy főre jutó külföldi befektetések szempontjából Európában. Magyarországhoz képest nyolcszor kisebb a külföldi befektetések értéke, és még a nagy népességű Lengyelországban is háromszor annyi külföldi befektetés jut egy főre, mint Romániában.

A román piacban elsősorban a hollandok látnak fantáziát, ők vezetik a külföldi befektetések tavalyi toplistáját, 1,9 milliárd euróval. Görögország a második (1,15 milliárd), majd Franciaország (1 milliárd) és Olaszország (0,789 milliárd) következik. A kis és közepes vállalatok befektetéseit illetően más a kép: itt az olaszoké az elsőség, a hollandok állnak a második helyen, míg a franciák csupán hetedikek.

Akadnak olyan országok is, amelyek – bár összességében tekintve, komoly befektetést eszközöltek Romániában – a kis és közepes vállalatokkal nem foglalkoznak, inkább óriáscégekkel jelennek meg. Előfordul, hogy elismert román cégeket vásárolnak fel vagy zöldmezős beruházásokat hajtanak végre, ilyen például Hollandia (ING), Görögország (OTE), Franciaország (Renault, Lafarge, Societe Generale, Carrefour) és Ausztria (OMV, Raiffeisen).

A statisztikai adatok szerint a befektetések Bukarest környékére, valamint a nyugati és északnyugati országrészre csoportosulnak, ahol az idegen tőkével működő kis és közepes vállalatok forgalma meghaladja az övezetben működő kis és közepes vállalatok forgalmának 40 százalékát.

A többi országrészben a külföldi tőkéjű vállalatok forgalma nem éri el a 25 százalékos arányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Korrupcióval vádolják a román exkormányfőt

Vesztegetés miatt vád alá helyezték a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztályának (DNA) ügyészei Adrian Nastase volt román kormányfőt és a képviselőház jelenlegi elnökét egy gyanús bukaresti ingatlanügylet miatt.

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban

Ugyanaz a processzor dolgozik a NASA marsi helikopterében, mint a régi androidos mobilokban