szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kihozták az olasz hegyi mentők a Júliai-Alpok barlangjában dolgozó utolsó négy magyar barlangászt csütörtök reggel.

Kimentésük azután vált szükségessé, hogy két magyar barlangászt lavina ölt meg hétfőn délután, harmadik társuk pedig megsérült, amikor a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába. A barlang 1600 méter magasban lévő bejáratánál közben újból rossz idő fenyeget, ezért félő volt, hogy ha csütörtökig nem sikerül a felszínre hozni a még mélyben lévő magyar kutatókat, az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár a jövő keddig is a barlangban rekedhetnek.
   
A barlangászoknak nem volt tudomásuk két társuk tragikus lavinahaláról. "Fél órával ezelőtt, két fordulóval helikopterrel hozták le a hegyi mentők azt a négy magyar barlangászt, aki még bent volt. Nincs már a barlangban magyar barlangász. A helyszínen már csak azok az olasz hegyi mentők, meg barlangászok vannak, akik megkeresték és segítették őket. Most várják, hogy az időjárás jobb legyen, és akkor a helikopter őket is lehozza, de a magyarok már itt vannak, lent a faluban" - mondta el telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.
   
Az időjárási kockázatok miatt Friuli-Venezia-Giulia tartomány hegyi- és barlangi mentőszolgálata kedden úgy döntött, hogy felgyorsítja a kutatást az eredetileg tízfős magyar barlangkutató csapat még mélyben lévő tagjai után. A mentéshez szerda reggel négy szakembert vittek légi úton a canini barlangrendszer bejáratához. A magyar kutatócsoport három tagját már korábban kihozták a barlangból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Két barlangász meghalt, a harmadik eltűnt

Három magyar barlangásznak veszett nyoma kedden a szlovén-olasz határ közelében. A Corriere della Sera szerint ketten életüket vesztették a balesetben, harmadik társuk megmenekült. A lavina miatt a barlangban rekedt társaik nem voltak közvetlen életveszélyben.

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz