szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Botrányba fulladt az észak-olaszországi Júliai-Alpok barlangjából csütörtökön kihozott magyar barlangászok sajtótájékoztatója, mivel az olasz hegyi mentők csak közvetlenül előtte mondták el nekik két társuk három napja történt tragédiáját.

Mint kiderült, amikor a mentők felmentek a barlangászokért, akkor, ott nem mondták meg nekik, hogy tragédia történt még hétfőn, csak már lenn - Sella Neve hegyi faluban - az olasz pénzügyőrség épületében, ahol a sajtó is jelen volt.

Az eseményen - ahol többek között az olasz állami televízió és magyar kereskedelmi tévék riporterei kérdezték volna a Canin-fennsík barlangrendszerében kutató tízfős csoport utolsóként kihozott négy tagját - először a mentőcsapatnak tettek fel kérdést, de mire a barlangászokat akarta volna az egyik magyar stáb kérdezni, akkorra ők olyan lelkiállapotba kerültek, hogy véget kellett vetni a sajtótájékoztatónak.

"Egyikük sírva fakadt, őt ki kellett vezetni, s ezután mindenkit kiküldtek a teremből" - jelentette telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

Az olasz hegyi mentők szerinte azért nem mondták el odafönn, a mentés rendkívüli körülményei között a tragédiát, nehogy olyasmi történjen, ami esetleg nehezíti a mentést. A csapat utolsó négy tagját reggel hozták le a barlangtól helikopterrel az olasz hegyi mentők.

Kimentésük azután vált szükségessé, hogy két magyar barlangászt lavina ölt meg, harmadik társuk pedig megsérült, amikor hétfőn délután a felszínre jöttek, hogy visszatérjenek az Udinéhez közeli pihenőhelyükre, Sella Neveába.

A barlang 1600 méter magasban lévő bejáratánál mostanra újból rossz időjárás fenyeget, ezért félő volt, hogy ha csütörtökig nem sikerül a felszínre hozni a még mélyben lévő magyar kutatókat, az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt akár a jövő keddig is a barlangban rekedhetnek. A magyar kutatócsoport három tagját már korábban kihozták a barlangból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Két barlangász meghalt, a harmadik eltűnt

Három magyar barlangásznak veszett nyoma kedden a szlovén-olasz határ közelében. A Corriere della Sera szerint ketten életüket vesztették a balesetben, harmadik társuk megmenekült. A lavina miatt a barlangban rekedt társaik nem voltak közvetlen életveszélyben.

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Kis híján elsírta magát a keze láttán a horrorbalesetet szenvedett F1-es versenyző

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo