szerző:
MTI

A hivatalos cáfolatok ellenére egyes belgrádi lapok kitartanak azon állításuk mellett, hogy a szerb hatóságok tárgyalnak a szrebrenicai népirtás miatt tíz éve körözött volt boszniai szerb katonai vezetővel, Ratko Mladicscsal, aki "kemény tárgyalópartner", és egyelőre nem hajlandó önként feladni magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

A Glas Javnosti című belgrádi napilap azt írja pénteken konkrétan meg nem nevezett forrására hivatkozva, hogy "folynak a közvetlen tárgyalások Mladiccsal", a tábornok már néhány napja nincs szabadon, és noha tisztában van ezzel, nem hajlandó önszántából Hágába utazni. A lapnak két forrásból is olyan információi vannak, hogy a szökevényt a boszniai határnál fekvő Cer hegységben kerítették kézre, de eltérnek a hírek arról, hogy jelenleg hol van a tábornok.

A Blic azt írja rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy Mladics nem kívánja feladni magát, tárgyalni sem hajlandó erről, így komoly problémát okoz azoknak az embereknek, akik kapcsolatban állnak vele.

A lap megszólaltat szakértőket is, egyikük szerint a letartóztatás kockázata nem nagyobb, mint Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő esetében volt, a másik pedig azt mondja, hogy a kormány fennmaradása is veszélybe kerülhet. Arra utal, hogy az ellenzéki szocialisták megvonhatják tőle a támogatást.

A pénteken megjelent NIN című hetilap a kormányból származó több forrásra hivatkozva azt írja, hogy fény derült Mladics hollétére, a tábornokot "körbevették", és tárgyalnak vele az önkéntes feladásról. Viszont más, "teljesen komoly kormányforrások" azt mondják, hogy a hatóságok a legkomolyabban kutatnak ugyan Mladics után, de érthetetlen, hogy honnan származnak a tábornok letartóztatásáról szóló "koholmányok".

A belgrádi média idézi pénteken Carla Del Ponte hágai főügyészt, aki közölte a BBC-vel, hogy a szökevény elfogásáról szóló, egyre szaporodó pletykák jelezhetik azt, hogy Mladicsot hamarosan valóban elfogják, szerinte "az elkövetkező néhány nap sorsdöntő lehet".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Hajtóvadászat Mladics után

Akciót indított a boszniai szerb rendőrség szerdán Bosznia keleti részén a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel megvádolt, szökésben lévő Ratko Mladics, egykori boszniai szerb hadseregparancsnok elfogására.

MTI Világ

Nyomást gyakorolna Szerbiára az EU Mladics kiadásáért

Az Európai Uniónak a tárgyalások felfüggesztésével kell nyomást gyakorolnia Szerbiára azért, hogy kiadja Hágának az országban tartózkodó legkeresettebb háborús bűnöst, Ratko Mladicsot - véli Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűntettekben ítélkező Nemzetközi Törvényszék főügyésze a Le Figaro című francia napilapnak adott keddi interjújában.

MTI Világ

Főpróba volt a Mladics elfogásáról tudósító hírözön?

A szerb kormány és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ismét cáfolta azokat a Belgrádban terjedő híreszteléseket, amelyek szerint elfogták a törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. A szerb kormány arra kérte a letartóztatásról cikkező belgrádi sajtót, hogy ezentúl hagyatkozzon a kabinet hivatalos tájékoztatóira.

MTI Világ

Letartóztatták Mladics testőrparancsnokát

Letartóztatták Szerbiában Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok testőrségének egykori parancsnokát azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a srebrenicai népirtás fővádlottjának tartott hágai szökevényt. Jovo Djogo a boszniai szerb hadsereg nyugdíjazott ezredese.

MTI Világ

Megtalálták Ratko Mladicsot?

Belgrádi lapértesülés szerint a szerb hatóságok megtalálták a szrebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyét, és a tábornok még az idén a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében lesz.

Világ

Hága elégedetlen a Mladics-dossziével, a tábornok sehol sincs

Miközben Belgrádban és Banja Lukában is cáfolják azokat a belgrádi lapértesüléseket, hogy a szerbiai hatóságok rábukkantak volna a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyére, Hága elégedetlen a szökésben lévő tábornok katonai dossziéjával, melynek hiányzó oldalait Belgrád a minap adta át a Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

MTI Világ

Belgrádi lapok szerint Mladics fogoly

A szerbiai lapok továbbra is állítják, hogy a hatóságok tárgyalnak a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokkal. Belgrád és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is több ízben cáfolta, hogy a szerb hatóságok kapcsolatba léptek Ratko Mladiccsal, a kormány pedig kérte a sajtót, hogy hivatalos tájékoztatóira hagyatkozzék.

MTI Világ

Őrizetbe vették Mladics cinkosát

Őrizetbe vett a szerb rendőrség egy volt boszniai szerb tisztet, aki közel áll a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokhoz - közölték a nyomozáshoz közel álló forrásból.

MTI Világ

Ellentmondó értesülések Mladics elfogásáról

A hivatalos cáfolatok ellenére több belgrádi sajtóorgánum egymástól független forrásokra hivatkozva azt állította kedd este, hogy elfogták Ratko Mladicsot, a népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Deutsch szerint előbb kellett volna jogszabályt módosítani, és aztán kinevezni Rácz Zsófiát

Deutsch szerint előbb kellett volna jogszabályt módosítani, és aztán kinevezni Rácz Zsófiát

Radar360: Orbán a klímaváltozásról üzent, Mágától közpénzt kérnek vissza

Radar360: Orbán a klímaváltozásról üzent, Mágától közpénzt kérnek vissza

Nagyon fogynak a jegyek az Aerosmith-koncertre

Nagyon fogynak a jegyek az Aerosmith-koncertre

Halálos baleset az M5-ösön

Halálos baleset az M5-ösön

Eszenyi Enikő elmondta, miért nem vett részt a hétfői tüntetésen

Eszenyi Enikő elmondta, miért nem vett részt a hétfői tüntetésen