szerző:
MTI

Azonosították Ratko Mladics tartózkodási helyét, és remélhetőleg még ezen a héten letartóztatják - mondta a szerbia-montenegrói parlament európai ügyi bizottságának elnöke.

Oliver Dulics, szerbiai ellenzéki poiltikus elmondta, hogy öt helyet jelöltek meg, amelyek valamelyikén megtalálhatják a háborús bűnök elkövetése miatt évek óta keresett Ratko Mladicsot. Jelenleg is folynak a tárgyalások a belgrádi kormány és a boszniai szerbek volt katonai vezetője között arról, hogy Szerbia területén vagy egy másik országban tartóztassák le a boszniai tábornokot. Kérdéses még az is, miként   szállítsák el problémák nélkül a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

"Egyértelmű politikai döntés született Mladics letartóztatásáról és elszállításáról Hágába, már csak technikai kérdések maradtak, mikor és hogyan tegyék ezt meg" - fogalmazott Oliver Dulics. Szerbiában a többség számára Mladics nem háborús hős,  ezért Oliver Dulics  legfeljebb  néhány kisebb tüntetést tud  elképzelni az országban, ha Mladicsot elfogják.

A szerbiai ellenzéki politikus jelenleg nem tart valószínűnek olyan megoldást, amely független Koszovót eredményezne, és ráadásul azt a szerbek is elfogadnák. Szerbia békés megoldást akar Koszovó rendezésére, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a tartomány Szerbia része, ezért a függetlenség csak bizonyos kompenzációval valósulhat meg.

Kostunica bizalmat kér az Európai Uniótól (Oldaltörés)

Bizalmat kért Brüsszeltől és a Nemzetközi Törvényszék (NT) iránti kötelezettségek teljesítését ígérte Vojiszlav Kostunica szerbiai miniszterelnök pénteken, három nappal az Európai Unió külügyminisztereinek találkozója előtt, amelyen döntés születik arról, hogy a hágai bírósággal való együttműködés hiánya miatt megszakítsák-e a társulási tagságról szóló tárgyalásokat Belgráddal.

Kostunica közleményében tájékoztatott arról: kormánya minden tőle telhetőt megtesz, hogy teljesítse Hága iránti kötelezettségeit, és felszámolja az ország európai integrációja útjában álló akadályokat. A szerb miniszterelnök megnyilatkozása nyilvánvalóan kapcsolatba hozható azzal, hogy az EU február 27-ei külügyminiszteri értekezletének egyik fő kérdése az lesz, méltányolják-e Carla Del Ponte hágai főügyész javaslatát, aki szerint meg kell szakítani a társulási tárgyalásokat Belgráddal, ezzel is nyomást gyakorolva rá, hogy adja ki az NT-nek Ratko Mladicsot.

Olli Rehn bővítési biztos várhatóan a tárgyalások megszakítását fogja javasolni, ugyanakkor a belgrádi média tudomást szerzett arról, hogy Belgrád ezúttal is megússza nagyon kemény hangú figyelmeztetéssel. Ilyen értelmű értesülései vannak Miroljub Labusz szerbiai miniszterelnök-helyettesnek is, ugyanakkor az is nagyon valószínű, hogy a társulási tárgyalások harmadik, áprilisra esedékes fordulójára nem kerül sor, ha addig nincs Hágában Ratko Mladics.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Mladics: megvan vagy nincs meg?

A hivatalos cáfolatok ellenére egyes belgrádi lapok kitartanak azon állításuk mellett, hogy a szerb hatóságok tárgyalnak a szrebrenicai népirtás miatt tíz éve körözött volt boszniai szerb katonai vezetővel, Ratko Mladicscsal, aki "kemény tárgyalópartner", és egyelőre nem hajlandó önként feladni magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

MTI Világ

Őrizetbe vették Mladics cinkosát

Őrizetbe vett a szerb rendőrség egy volt boszniai szerb tisztet, aki közel áll a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokhoz - közölték a nyomozáshoz közel álló forrásból.

MTI Világ

Belgrádi lapok szerint Mladics fogoly

A szerbiai lapok továbbra is állítják, hogy a hatóságok tárgyalnak a kétrendbeli népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokkal. Belgrád és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is több ízben cáfolta, hogy a szerb hatóságok kapcsolatba léptek Ratko Mladiccsal, a kormány pedig kérte a sajtót, hogy hivatalos tájékoztatóira hagyatkozzék.

MTI Világ

Ellentmondó értesülések Mladics elfogásáról

A hivatalos cáfolatok ellenére több belgrádi sajtóorgánum egymástól független forrásokra hivatkozva azt állította kedd este, hogy elfogták Ratko Mladicsot, a népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

MTI Világ

Főpróba volt a Mladics elfogásáról tudósító hírözön?

A szerb kormány és a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ismét cáfolta azokat a Belgrádban terjedő híreszteléseket, amelyek szerint elfogták a törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. A szerb kormány arra kérte a letartóztatásról cikkező belgrádi sajtót, hogy ezentúl hagyatkozzon a kabinet hivatalos tájékoztatóira.

Húsz, merényletre készülő iszlamistát kapcsoltak le Dániában

Húsz, merényletre készülő iszlamistát kapcsoltak le Dániában

Megvan, ki lesz a főszereplője az új Reszkessetek, betörőknek

Megvan, ki lesz a főszereplője az új Reszkessetek, betörőknek

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

Így búcsúzik el a világ a fehér decemberektől

Így búcsúzik el a világ a fehér decemberektől

Új légitársaságot alapít a Wizz Air

Új légitársaságot alapít a Wizz Air

Újra az utakon egy zöld-sárga Volvo Hungarocamion

Újra az utakon egy zöld-sárga Volvo Hungarocamion