szerző:
MTI

Több mint háromszáz százalékkal növekedett egy év alatt a náci háborús bűnösök elleni ítéletek száma - áll a Simon Wiesenthal Központ idei jelentésében, amely az Egyesült Államokat és Olaszországot dicséri, Ausztriát elmarasztalja a náci háborús bűnösök elleni jogi fellépés terén.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó központ vasárnapi keltezésű, sorrendben hatodik éves jelentése Magyarországot az együttműködés szintje alapján felállított öt kategória közül a harmadikba sorolja a Wiesenthal Központ.
 
Értékelése szerint Magyarország - Ausztráliával, Kanadával, Németországgal, Lettországgal és Lengyelországgal egyetemben - "minimális sikert ért el, noha többet is megvalósíthatott volna, s további sürgős lépések megtétele szükséges". 
 
Az "Élet menete" - ismét
Külön repülőgéppel 190 magyar - köztük népszerű művészek, közéleti emberek - utazik Auschwitzba, hogy részt vegyen a keddi hagyományos holokauszt megemlékezésen az Élet Menete Alapítvány szervezésében.
 
Az emlékút résztvevői között van Koncz Zsuzsa énekes, Vámos Miklós író, Hernádi Judit színésznő, Szulák Andrea énekes, Szellő István híradó műsorvezető, Haumann Péter és Balázsovits Lajos színészek, valamint Szőke András filmrendező.
 
Vasárnap 200-an indultak el buszokkal Budapestről az egykori koncentrációs táborba, és a két magyar csoport együtt vesz részt a megemlékezésen.
 
Vasárnap tíz idős ember - mindnyájan holokauszt túlélők - Budapestről Izraelbe repül, hogy a Függetlenség Napi ünnepségek részese legyen.
Az összefoglaló - amelynek szerzője Efrájim Zuroff, a Wiesenthal Közppont vezetője - a tíz leghírhedtebb náci háborús bűnös között két magyar származású gyanúsítottat is szerepeltet: az Ausztráliában élő Polgár Lajost, aki a magyarországi Nyilaskeresztes Párt tagjaként számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, s feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt, és jelenleg nyomozás folyik ellene Magyarországon és Ausztráliában is, valamint a szintén Ausztráliában letelepedett Charles Zentait (Zentai Károlyt), akit azzal gyanúsítanak, hogy bűnrészes volt 1944-ben Budapesten egy Balázs Péter nevű zsidó fiatalember megölésében.
 
A jelentés egyedüliként a legjobb kategóriába sorolja az Egyesült Államokat, méltatva Washington teljesítményét a feltételezett náci háborús bűnösök elleni büntetőeljárásokban a vizsgált - 2005. április 1-től 2006. március 31-ig tartó - időszakban. Dicséretet kap még Olaszország is, amelyet Horvátországgal és Litvániával együtt a második kategóriába sorolnak.
 
Ausztriát ugyanakkor elmarasztalják a központ szakértői, külön megemlítve Erna Wallisch és Milivoj Asner esetét. A nácivadász intézet nehezményezi, hogy az osztrák hatóságok elutasították, hogy vádat emeljenek a bécsi illetőségű Wallisch ellen, aki a II. világháborúban a lengyelországi Lódz település Majdanek városrészében működő koncentrációs tábor női őre volt. Bécs jogszabályokra hivatkozva megtagadta a dél-ausztriai Klagenfurtban élő 91 éves osztrák-horvát kettős állampolgár Asner kiadatását Horvátországnak. A férfi a Wiesenthal Központ információi szerint a nemzetiszocialista rendszer által működtetett egyik eutanáziaintézetben a felső-ausztriai Hartheimban parancsokat adott zsidók, szerbek és cigányok százainak elgázosítására.
 
Mint azt a jelentés megállapítja, az említett időszakban 15 országban folyt eljárás náci háborús bűnösök ellen. Az előző évi öttel szemben tavaly nyolc esetben emeltek vádat, s tizenhat ítéletet hoztak. Ez utóbbiakkal együtt 48-ra nőtt a 2001. január elseje óta elítélt bűntettesek száma. Az ítéletek több mint fele az Egyesült Államokban, csaknem negyedük Olaszországban született.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Polgár Lajos elismerte, vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban

Első ízben ismerte el a Melbourne-ben élő, népirtással gyanúsított Polgár Lajos, hogy a Nyilaskeresztes Párt magas rangú vezetője volt, de továbbra is ártatlanságát hangoztatta. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője ausztrál illetékesekkel tárgyalt Polgár Lajos és Zentai Károly kiadatásáról.

MTI Világ

A Wiesenthal Központ kiadja Polgár Lajos nyilas aktáit

A Simon Wiesenthal Központ a héten adja át Magyarország izraeli nagykövetségének az Ausztráliában élő Polgár Lajos Nyilaskeresztes Pártban betöltött tisztségeivel kapcsolatos dokumentumokat - írta vasárnap a NEWS.com.au internetes hírportál. A Simon Wiesenthal Központ nem zárja ki, hogy a volt nyilas emberiesség elleni bűnökkel is gyanúsítható.

Hét nap

WIESENTHAL MEGHALT

A holokauszt lelkiismeretének nevezte a kedden, 96 esztendős korában Bécsben elhunyt Simon Wiesenthalt a halálhírét...

Az elégedetlenkedő Trónok harca-rajongóknak üzent Stephen King

Az elégedetlenkedő Trónok harca-rajongóknak üzent Stephen King

Vezetés közben telefonozott egy betegszállító sofőrje

Vezetés közben telefonozott egy betegszállító sofőrje

Sportolók, akik tévesen nőnek hitték magukat, de volt, aki csalt - Szextörténetek a múlt századból

Sportolók, akik tévesen nőnek hitték magukat, de volt, aki csalt - Szextörténetek a múlt századból

Visszaszólt a Fidesznek Czeglédy Csaba

Visszaszólt a Fidesznek Czeglédy Csaba

Szuperfrakciója lehet az EP-ben a radikális jobboldali pártoknak

Szuperfrakciója lehet az EP-ben a radikális jobboldali pártoknak

Tudta, hogy kocka Ladával is indultak a Párizs–Dakaron?

Tudta, hogy kocka Ladával is indultak a Párizs–Dakaron?