szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Határozottan elítélte az antiszemitizmust XVI. Benedek pápa szerdán a római Szent Péter téren tartott általános kihallgatásán.

A római katolikus egyházfőt előzőleg több zsidó vallási vezető is bírálta, amiért vasárnap befejeződött négynapos lengyelországi látogatásán Auschwitz-Birkenauban, az egykori náci koncentrációs tábor területén mondott beszédében nem említette meg az antiszemitizmust.

"Nem szabad, hogy az emberiség elfeledkezzék Auschwitzról és a többi halálgyárról, ahol a náci rezsim megpróbálta eltávolítani Istent, hogy átvegye a helyét. Nem szabad, hogy az emberiség engedjen a fajgyűlölet kísértésének, amely az antiszemitizmus legszörnyűbb formáinak forrása" - jelentette ki a pápa szerdán a Szent Péter téren egybegyűlt több tízezer ember előtt.

XVI. Benedeknek zsidó vezetők a szemére vetették, hogy az auschwitzi megsemmisítő táborban vasárnap elmondott beszédében nem szerepelt az antiszemitizmus kifejezés, mások a beszéd azon szövegrésze miatt bírálták a pápát, amelyben a 79 éves katolikus egyházfő azt mondta, Németország irányítását a 30-as években bűnözők ragadták magukhoz. A bírálók szerint e kijelentésből könnyen levonható az a téves következtetés, hogy Adolf Hitlert nem támogatták széles tömegek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Beiktatták hivatalába XVI. Benedek pápát

Sok országból összesereglett, mintegy félmillió hívő jelenlétében vasárnap a római Szent Péter-bazilika előtti téren rendezett ünnepélyes szentmise keretében beiktatták hivatalába XVI. Benedek pápát, eredeti nevén Joseph Ratzinger német bíborost.

MTI Világ

A Stasi XVI. Benedeket is megfigyelte

A keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) 1974-től kezdve Joseph Ratzinger teológiaprofesszort, a mai XVI. Benedek pápát is megfigyelés alatt tartotta.

Itthon

Benedek Tibor már nem vállalja a válogatottságot

Benedek Tibor, az olimpiai és világbajnoki címvédő nemzeti együttes 33 éves, 382-szeres válogatott kapitánya nem hagy fel teljesen a pólóval, klubszinten csapatában, a Honvédban folytatja a játékot.

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Közeleg az újabb dohányáremelés

Közeleg az újabb dohányáremelés

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy