szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tegnap este Florin Lesch már elindult buziási lakásáról a négy PB-gáz palackot rejtő ócska Renaultjával Temesvár zsúfolt belvárosa felé, hogy ott mobiltelefonjával felrobbantsa rakományát, amikor a rendőrség terrorellenes csoportja megállította és letartóztatta.

Mint utóbb kiderült, a legjelentősebb román titkosszolgálat, a SRI már egy éve figyelte a frissen végzett, és az iszlám vallásra áttért kibernetikust, aki saját honlapján hangoztatta, így akar tiltakozni az ellen, hogy Románia katonai szövetségese az Egyesült Államoknak. A jelek alapján ezt többnek vélték ifjúkori hőzöngésnél, ezért beépítettek egy embert baráti körébe, aki megtudta, hogy a terrorizmusra készülő, 28 esztendős Lesch az interneten keresztül rendelt egy robbanó szerkezetet a négy palack gáz levegőbe röpítésére, ugyanakkor kapcsolatban állt több szélsőséges iszlám szervezettel is.

A letartóztatás után, az éjjel tartott házkutatás során több videokazettát is találtak a lakásban, amelyeken Lesch, fekete maszkkal a fején elmondja, hogy végrehajtotta első robbantását, és követeli az amerikai csapatok kivonását Irakból. A felvételeket az CNN, BBC és Al Jazeera televízióknak akarta küldeni.

Rendőrségi információk szerint több halálos áldozatot is követelt volna, ha Lesch végrehajtja tettét. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Románia nyomozás nélkül hazaküld egy terrorgyanús irakit

Furcsa módon nyomozás, kivizsgálás nélkül utasítja ki Románia az országból azt a Mahmoud Chaker nevű iraki állampolgárt, akiről a legjelentősebb titkosszolgálat, a SRI korábban feltételezte, hogy Bukarestben izraeli célpontok ellen készít elő terrorakciókat.

MTI Világ

Al-Kaidához közeli terrorhálózatot füleltek le

A Világdzsihádhoz ideológiailag közel álló terrorhálózat tagjait fogták el az izraeli biztonsági szolgálatok Jeruzsálem térségében - jelentette be Juval Diszkin, a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője.

MTI Világ

Terrorista lehetett a tíz elfogott észak-ír

Az észak-ír rendőrség tíz embert vett őrizetbe abban az akcióban, amelyet Valódi IRA tagjai ellen indítottak - jelentette a rendőrség, hozzátéve, hogy a rajtaütéssel egy "lehetséges nagyobb terrorista összeesküvést" sikerült meghiúsítaniuk.

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Zacher: Felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy jövőre legyen karácsony

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára