szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Váratlan fordulat állt elő szerdán délután a szlovák kormányalakítást célzó tárgyalások folyamatában, mert a kereszténydemokraták bejelentették: mégis készek tárgyalni a kormányalakításra jogosult Smer-SD-ből és a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) felállítandó koalícióról. Félő azonban, hogy elkéstek.

A hírt a KDH vezetés rendkívüli ülése után Pavol Hrusovsky pártelnök délután három órakor  jelentette be. A bejelentés nyomán elképzelhetővé vált, hogy a kormányalakítással megbízott szociáldemokrata Smer kifaroljon kényszerűnek látszó helyzetéből, és ne a szélsőséges Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), valamint a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) lépjen koalícióra. 

A kereszténydemokraták váratlan döntése egyszersmind arra is lehetőséget ad a Smernek, hogy ne az LS-HZDS-ből és a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) álló koalíciót hozzon létre, hanem az ennél elfogadhatóbbnak minősített Smer-MKP-KDH hármassal kormányozzon, tehát a magyarokkal és a kereszténydemokratákkal alkosson közös kormányt. 

Az MKP-nek ez lenne a legkedvezőbb, de a KDH bejelentésére csak röviden reagáló magyar pártelnök, Bugár Béla azt mondta: a KDH "egy kicsit elkésett". Bugár ezzel azt jelezte: nem biztos, hogy Robert Fico kész élni az utolsó pillanatban elhangzott kereszténydemokrata ajánlattal. Annál is inkább, mert a szociáldemokrata vezetésben a KDH bejelentése előtti órákban kiéleződött a helyzet. A pártvezetés egyik fele a Slotával és Meciarral, a másik fele Bugárékkal és Meciarral szövetkezne.

A KDH bejelentése váratlan, az utolsó pillanatban bekövetkezett fordulat, ezért nem tudni, hogyan reagál majd a partnerválasztás kérdésében fele-fele arányban megosztott szociáldemokrata Smer.

Hogy Fico tárgyalásra hívja meg a játszmából már korábban kiesett kereszténydemokratákat, annak nem nagy a valószínűsége. Ám ha ez mégis bekövetkezik, és ha megállapodásuk nyomán létrejön a Smer-MKP-KDH koalíció, akkor összesen 84 mandátumuk lesz a parlamentben.

Ha így alakult, elhárult az úgynevezett katasztrófa-koalíció, a Fico-Slota-Meciar-féle kormány veszélye, és az MKP sem kényszerül bele abba, hogy Fico kormányának második partnereként Vladimír Meciar pártjának társaságában kormányozzon.

A KDH ajánlatát a Smer ebben a késői pillanatban már aligha fogja elfogadni - értesült az MTI. Elképzelhető, hogy a helyzetet végül Vladimír Meciar "oldja meg". Ez akkor lenne lehetséges, ha Meciar bejelentené, hogy nem akar Slotával egy kormányban ülni. Ebben az esetben a Smer nem tehetne egyebet, mint hogy az MKP-t és Meciar pártját nevezi meg koalíciós partnereként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szlovákia választások után, válaszút előtt

Rendhagyó helyzet alakult ki a szombaton lezajlott előre hozott választás nyomán vasárnapra Szlovákiában: az ország a választás után került igazán válaszút elé, mert csak ezek után dől el, hogy tovább megy-e a reformok útján, vagy a másik, a reformellenes úton indul el.

MTI Világ

Robert Fico alakíthat kormányt Szlovákiában

Ivan Gasparovic rövid sajtótájékoztatón bejelentette: Robert Ficót, a választásokon győztes szociáldemokrata párt vezetőjét megbízza, hogy "próbáljon meg kormányt alakítani".

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy gárdonyi parkoló ügyében

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik

Három kerékpárosból egy menet közben is telefonozik