szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pontosan egy éve, tavaly júniusban hangzott el először, hogy Magyarország megvizsgálja, milyen feltételekkel tud részt venni az afganisztáni újjáépítési feladatokban. A kormány szerdán döntött arról, hogy októbertől elvállalja egy tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését.

Juhász Ferenc előző honvédelmi miniszter tavaly júniusban jelentette be, hogy létrejött egy kormányzati szakértői csoport, amely megvizsgálja Magyarország esetleges részvételét. A szerdai döntés értelmében Magyarország két évre vállalta a feladatot, azaz a 21.118 négyzetkilométer területű és 780 ezer lakosú Baglán tartományi újjáépítési csoport vezetését.

Még nincs reakció
A NATO brüsszeli központja egyelőre nem reagált az afganisztáni tartományi újjáépítő csoport (PRT) átvételére vonatkozó magyar kormánydöntésre, ugyanakkor egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő - hangsúlyozva, hogy nem hivatalos minőségben nyilatkozik - üdvözölte a lépést.
Juhász Ferenc tavaly nyáron még azt mondta: ha Magyarország részt venne ebben a NATO számára nagyon fontos feladatban, az 5-10 évre szólna, és olyan lenne, "mintha Magyarországot kibővítenénk két hátrányos helyzetű megyével". A beindítással kapcsolatos döntést a kormány az elmúlt egy évben már többször is elhalasztotta.

Jelenleg mintegy 180 magyar katona szolgál a NATO által vezetett afganisztáni műveletben. Most éppen a Bercsényi László Felderítő-zászlóalj és a Könnyű Vegyes Zászlóalj állománya közösen látja el feladatait egy norvég zászlóalj parancsnokság alárendeltségében, Kabulban.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője elmondta, hogy a Magyar Honvédség a kormány szerdai döntése után elkezdi kidolgozni a pontos ütemtervet a Baglán tartományban lévő holland táborba való áttelepülésre. A Puli-Humri településen lévő tábort a hollandok átadják a magyaroknak, ugyanis a hollandok egy másik tartományi csoportot vezetnek majd. Kabulból először a szálláscsinálók települnek majd át, majd a főerők költöznek be a holland katonák táborába.

A magyar katonák feladata a tartományi újjáépítési csoportban hasonló lesz a mostanihoz. Ők biztosítják majd azoknak a civil szakembereknek, szakértőknek a biztonságát, akik a tartományban az újjáépítési feladatot végzik majd.

Bocskai István elmondta, hogy a különböző projektek - például egy iskola helyreállítása, vagy egy kútfúrás - biztonságáért is a magyar katonák felelnek majd. A szóvivő azt is elmondta, Magyarország kezdeményezni fogja, hogy a környező országok katonai erővel is járuljanak hozzá a magyar vezetésű újjáépítési csoporthoz. A szóvivő ismertetése szerint a HM-et a misszió katonai elemeinek költsége terheli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Batiz: magyar katonák nincsenek veszélyben Afganisztánban

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák nincsenek veszélyben, őket és azt a területet, ahol ők dolgoznak, nem érte atrocitás - közölte a kormányszóvivő kedden annak kapcsán, hogy Észak-Afganisztánban zavargások törtek ki.