szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő bejelentette, hogy utasítást adott védelmi miniszterének az Irakban szolgáló 890 román katona kivonására, az elszenvedett magas veszteségek és a misszió magas költségei miatt.

"A román katonák halálesetei és súlyos sebesülései aggodalomra adnak okot" – mondta Tariceanu újságíróknak pártja, a kormánykoalíciót vezető Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségi ülése után. A kormányfő hozzátette, hogy a döntésről tájékoztatta már Traian Basescu államfőt, és informálni fogja az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét is.

Teodor Atanasiu védelmi miniszter elmondta: a román katonák Irakból való visszavonása mintegy 980 millió dollár megtakarítást jelentene. Irakban jelenleg 890, Afganisztánban pedig 700 román katona teljesít békefenntartói szolgálatot. A múlt héten azonban Afganisztánban életét vesztette egy újabb katona, ő volt a negyedik román, aki külföldi misszió során halt meg 2003 óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Mégis kivonják a lengyel csapatokat Irakból?

Az iraki választásokat követően már 2005 elején megkezdődhetnek a lengyel csapatkivonások Irakból, a jövő év végére pedig befejeződhet a teljes kivonulás - jelentette ki párizsi látogatásán Aleksander Kwasniewski.

Világ

Spanyolország kivonja csapatait Irakból

A szombaton beiktatott José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő a csapatkivonást a lehető legrövidebb időn belül, maximális biztonsággal kívánja végrehajtani.

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Tóta W.: Aki kurvának áll

Tóta W.: Aki kurvának áll