szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megnyitotta kapuit a Karel Gott múzeum. A Gottland elnevezésű új cseh turistacsalogató a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban van, abban az emeletes villában, amelyben a "prágai aranycsalogány" lakott a hetvenes és a nyolcvanas években.

Az ünnepi megnyitón Karel Gott, a pilseni születésű, idén 67 éves és Magyarországon is jól ismert, rendkívül népszerű cseh énekes először "tenyérlenyomatot" készített agyagba, amelyet később szuvenírként árusítani fognak.

A múzeum ötlete néhány éve született meg, amikor Jan Motovsky vállalkozó 15 millió koronáért (140 millió forint) megvette a mestertől a villát. Gott állítólag nagy örömmel hallotta az elképzelést, minden támogatást megígért, s később együtt alakították ki Prága új múzeumát. Motovsky újabb 15-20 millió koronát fektetett be a villa és a hozzá tartozó tágas park teljes rekonstrukciójába, Gott pedig számos személyes tárgyát, egykori lakberendezését, ruháit és különféle holmiját bocsátotta a múzeum rendelkezésére.

Bennfentesek azt mondják, hogy a koncepciót alapvetően maga Karel Gott dolgozta ki és határozta meg. "A villában szinte minden eredeti" - mondta újságíróknak Gott.

Az egykori berendezésen kívül egyebek között megtekinthető lesz a 31 "Aranycsalogány-díj" is, amelyeket a hatvanas évek óta nyert el a cseh közönség szavazatai alapján. Ugyancsak megtekinthetőek lesznek a mester egykori gramofonjai, magnetofonjai, különféle rádiói, mikrofonjai és öltözetei is. Köztudott, hogy Gott nagyszerű amatőr festő, így nem meglepő, hogy számos festmény is helyet kap a villában.

A Gottland, amely iránt már most nagy az érdeklődés még a szomszédos Németországban és Ausztriában is, naponta 10 és 18 óra között lesz látogatható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Karel Gott támadja Edvard Benest

Karel Gott, a cseh könnyűzene legendás személyisége úgy véli, hogy Edvard Benes volt csehszlovák államfő nem tartozik a cseh nemzet nagyjai közé, mert tevékenységével többet ártott a cseheknek, mint segített.