szerző:
MTI

Újabb mintegy 1800 menekülő külföldi állampolgár hagyta el kedden Libanont. Canberra például azt kérte Izraeltől, hogy létesítsen Libanonban egy biztonsági folyosót, amelyen a külföldiek távozhatnak, de ezt a kérést elutasították.

Damaszkuszból Düsseldorfba érkezett kedden az LTU német légitársaságnak a berlini kormány által bérelt különjárata, amely 320, Libanonból kimenekített német állampolgárt szállított. A németek hétfőn közúton jutottak el Damaszkuszba, de közben a libanoni-szíriai határon nyolc órát vesztegeltek. A berlini külügyminisztérium szerint a következő napokban több hasonló bérelt légi járat indul a térségbe, német állampolgárok kimenekítésére, akikből összesen 1000-2000 tartózkodott Libanonban az izraeli támadás előtt.

Csehország és Szlovákia közös szervezésében egy katonai repülőgépen Damaszkuszból Prágába érkezett 72 olyan cseh és 22 szlovák állampolgár, aki el akarta hagyni Libanont. Csehek egy másik csoportja már vasárnap hazaérkezett.

Spanyolország hétfőn Szírián át szintén hazamenekítette Libanonból több mint száz állampolgárát, illetve más európaiakat, összesen 113 embert, kedden pedig újabb 152 spanyol menekülő madridi érkezésére lehet számítani. Rajtuk kívül még mintegy kétszáz kérte kimenekítését. Ezt követően körülbelül száz olyan spanyol marad az arab országban, aki eddig nem jelezte, hogy távozna. Szombaton már elhagyta Libanont 116 spanyol állampolgár.
   
Rómába érkezett kedden 182 olyan olasz és 160 más európai állampolgár, aki az Alitalia légitársaság különgépén indult el Lárnakából. A ciprusi kikötőbe előzőleg az olasz hadiflotta egyik torpedó-rombolóján érkeztek, amely hétfőn délután hozta el őket Bejrútból.

Kedden autóbuszon elindult Bejrútból Damaszkuszba háromszáz orosz állampolgár, főleg Libanon déli részén élők, nők, gyermekek, idősek - közölte egy orosz diplomata. Kedden már egy korábbi órában megérkezett Moszkvába az a repülőgép, amely az előző nap Jordániába repült, hogy hazaszállítsa a Libanonból vagy a palesztin területekről távozni akaró orosz állampolgárok első csoportját. A bejrúti nagykövetség szerint több mint 1400 orosz állampolgár tartózkodott még hétfőn Libanonban.

Megérkezett Bukarestbe az első olyan repülőgép, amely Libanont elhagyni akaró román állampolgárokat szállított Szíriából, de a Rompres román hírügynökségnek forrásra nem hivatkozó jelentéséből nem derül ki, hogy hány román állampolgárt szállított. A román államelnökség szerint még további 283 román állampolgár akarja elhagyni Libanont.

A lengyel hatóságok is elkezdték hazamenekíteni állampolgáraikat. Hat autóbuszon elhagyta Bejrútot 181 személy, többségük lengyel, de más európai állampolgárok is. Útközben Szíria felé felvesznek még mintegy 30 embert. Összesen 250 lengyel állampolgárt kell elszállítani Libanonból a varsói védelmi minisztérium szerint.

Izrael visszautasította Ausztráliának azt a kérését, hogy állítsa le a libanoni légitámadásokat arra az időre, amíg biztonságban kimenekítik az országból az ausztrál állampolgárokat - jelentette be kedden Alexander Downer ausztrál külügyminiszter. A minisztérium sajtóközleménye szerint Canberra azt is kérte Izraeltől, hogy létesítsen Libanonban egy biztonsági folyosót, amelyen a külföldiek távozhatnak, de ezt a kérést is elutasították. Ausztrália hétfőn már kimenekítette 86 állampolgárát Libanonból. További száz ausztrál állampolgár négy autóbuszon kedden elhagyta Bejrútot Szíria felé, szerdán pedig további 600 ausztrál állampolgárt tud elszállítani az arab országból egy bérelt hajó. Összesen 4500 ausztrál akar távozni. A kontinensnyi országnak mintegy 25 ezer állampolgára él Libanonban. Többségük libanoni állampolgár is, és egyelőre nem akarja elhagyni a közel-keleti államot.

Ukrajna bejelentette, hogy kedden Szírián keresztül kimenekítette Libanonból 379 állampolgárát abból az ezerből, aki még ott tartózkodik. Az illetőket két repülőgép szállította Damaszkuszból. Egy harmadik gép hazaérkezése is várható kedden 72 ukrán állampolgárral a fedélzetén. Szombaton már elhagyta Libanont 14 ukrán, hétfőn pedig 520.
   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
600 lóerős monstrumként debütált az Audi RS Q8

600 lóerős monstrumként debütált az Audi RS Q8

Politikamentes UNO-t adtak ki az amerikai elnökválasztás miatt

Politikamentes UNO-t adtak ki az amerikai elnökválasztás miatt

Videó: Beszakadt az út a teherautó alatt, el is nyelte a következő kocsit

Videó: Beszakadt az út a teherautó alatt, el is nyelte a következő kocsit

Marabu FékNyúz: Városrendezési terv

Marabu FékNyúz: Városrendezési terv

A VW újdonsága egy igazi benzinpusztító fenevad

A VW újdonsága egy igazi benzinpusztító fenevad

Lopott génekkel váltak a bogarak az állatvilág sztárjaivá

Lopott génekkel váltak a bogarak az állatvilág sztárjaivá