szerző:
MTI/hvg.hu

Izraeli harckocsik lépték át szerdán az izraeli-libanoni határt. A libanoni rendőrség szerint a páncélosok az ország területére érve heves ellenállásba ütköztek. A Hezbollah továbbra is támadja rakétáival Izraelt, az egyik rakéta egy lakóházba csapódott, melynek következtében civilek, köztük gyermekek haltak meg.

Az izraeli páncélosok Ajtarún és Bint-Dzsbeil között három ponton hatoltak be libanoni területre, s Dél-Libanon középső övezetében heves rakétapárbaj bontakozott ki. A harcokban – a Hezbollah libanoni síita szervezet televíziója szerint - három izraeli katona vesztette életét, tíz pedig megsebesült. Az al-Arabíja és az al-Dzsazíra arab hírtelevíziók korábban két izraeli katona haláláról, és kettő megsebesüléséről számoltak be. Izraeli orvosok a két sebesült katonáról szóló értesülést megerősítették.

A Hezbollah közben arról számolt be, hogy fegyveresei visszaverték az izraeli hadsereg harmadik betörési kísérletét Ajtarún településnél. Izraeli katonai források pedig azt közölték, hogy az ugyancsak a két ország határán lévő Avivim körzetében tűzpárbajt vívtak egymással a szembenálló felek.

Akcióban az izraeli katonák
© AP
Izraeli források nem tartják kizártnak, hogy a Hezbollah harcosainak sikerült izraeli területre jutniuk. A Hezbollah szerda délután a határtól 30 kilométerre fekvő Názáretet támadta katyusa rakétáival, a támadásban három izraeli, köztük két gyermek vesztette életét.  A rakétatámadásnak számos sebesültje van, közülük négy állapota súlyos. A rakéták egyike egy lakóházba csapódott.

Egy magas rangú izraeli katonatiszt közölte, hogy az izraeli haderő a Hezbollah rakétaarzenáljának már mintegy felét megsemmisítette offenzívája során, ezzel szemben a Hezbollah politikai bizottságának egyik tagja azt állítja: az izraeli hadseregnek nem sikerült elvágnia a Hezbollah fegyverutánpótlását Dél-Libanon felé, habár "lezárták az utakat és bombázzák a teherautókat".

Az USA menekíti polgárait

Az Egyesült Államok is megkezdte szerdán állampolgárainak jelentős számban történő kimenekítését Libanonból, de közben folytatódott a legkülönbözőbb állampolgárságú külföldiek evakuálása is.

Kimenekített amerikaiak
© AP
Az amerikaiak kimenekítésében kilenc hadihajó - köztük egy helikopterhordozó -, több ezer tengerészgyalogos és haditengerész vesz részt. Szerdán a tervek szerint több mint 2400 honfitársuknak segítenek elhagyni az országot. Ez az első jelentősebb csoport abból a 8000 amerikaiból, aki távozni akar. A kimenekítetteket először Ciprusra szállítják. Egy Norvégia által bérelt hajó korábban már a szigetországba szállított 126 amerikait mintegy ezer európaival együtt.

A Libanonból való menekítéstől függetlenül a jeruzsálemi amerikai konzulátus evakuált 105 amerikai állampolgárt a Gázai övezetből, ahol szintén izraeli katonai offenzíva zajlik. Ezek az amerikaiak vagy hozzátartozóikat látogatták meg az övezetben, vagy maguk is ott laknak.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben és a Ciszjordániában kirobbant összecsapásokban megölt kilenc palesztint, köztük négy fegyverest és két civilt, amikor harckocsik hatoltak be egy gázai övezeti menekülttáborba. Magas az izraeli akció sebesültjeinek száma is.

Politikusok a konfliktusról (Oldaltörés)

Eltérő véleményeket fogalmaztak meg a közel-keleti krízis kapcsán a politikusok. Massimo d’Alema olasz külügyminiszter élesen bírálta Izrael libanoni magatartását, több olasz politikus azonban azt szorgalmazta, hogy a római kormány továbbra is a párbeszédet keresse, ne pedig csak az egyik felet ítélje el.

Az Európai Unió biztonság- és külpolitikai főképviselője a fegyveres konfliktus azonnali befejezésére szólította fel szerdán Izraelt és a libanoni Hezbollah milíciát. Javier Solana egyben bírálta, hogy a Hezbollah foglyuk ejtette a két izraeli katonát. Solana sürgette mielőbbi szabadon engedésüket.

Tony Blair brit kormányfő elutasította szerdán azokat a felhívásokat, hogy szólítsa fel Izraelt egyoldalú tűzszünetre anélkül, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet előzőleg szabadon engedné a két elrabolt izraeli katonát és felhagyna az Izrael elleni rakétatámadásokkal. "Ami Libanonban történik, tragikus és rettenetes, különösen a libanoniaknak és a libanoni kormánynak. Ha meg kell állítani, azt kell megállítani, amivel elkezdődött: az izrael i katonák elrablását és Észak- Izrael bombázását" - tette hozzá Blair. Egyúttal kijelentette: ha e két ok megszűnik, ő lesz az első, aki Izraelt a hadművelet leállítására szólítja fel.

Horst Köhler német államfő szerint Izraelnek joga van az önvédelemre, de – mint mondta - nagyon aggódnak „a polgári áldozatok magas száma és az infrastruktúra szétrombolása miatt." Köhler szerint mindent meg kell tenni, hogy létrejöjjenek a fegyverszünet és a tárgyalások újrafelvételének feltételei.

Szíria elnöke mindeközben tűzszünetet szorgalmazott, most először. Bassár el-Aszad a nemzetközi közösség közbenjárását sürgette a fegyveres válság befejezése és egy tűzszünet létrejötte érdekében.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Izrael szárazföldi hadműveletekbe kezdett

Az izraeli hadsereg megkezdte szárazföldi hadműveletét Libanonban. A különleges alakulatok célja, hogy megsemmisítsék a Hezbollah fegyverraktárait, rakétaállásait.

MTI Világ

Izrael: Szíriából csempész be fegyvereket a Hezbollah

Az izraeli légierő szétlőtt négy olyan teherautót kedd délután a libanoni Bekaa-völgyben, amely fegyvereket és lőszert szállított Szíriából a Hezbollahnak - közölte az izraeli hadsereg, de hozzátette: Szíriát továbbra sem tekinti célpontnak.

MTI Világ

Kisegítő járatokat indított a Malév Damaszkuszba

A szír fővárosból visszainduló három Malév-géppel összesen négyszáz utas érkezett Budapestre szerda reggel. A légitársaság folyamatosan egyeztet a külképviseletekkel és az igényekre tekintettel továbbra is indít sűrítő járatokat a térségbe.

Részegen, egy folyóban, két női kar társaságában találták meg az orosz történészt

Részegen, egy folyóban, két női kar társaságában találták meg az orosz történészt

Bemondta Elon Musk, meddig tartana az első marsi város felépítése

Bemondta Elon Musk, meddig tartana az első marsi város felépítése

Német céget vásárolt a Mol

Német céget vásárolt a Mol

Mit tippel, hány éves az ország legfiatalabb polgármestere?

Mit tippel, hány éves az ország legfiatalabb polgármestere?

Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér, ha EU-biztos akar lenni

Két tűz közé kerülhet Várhelyi Olivér, ha EU-biztos akar lenni

Egy hónappal a választás előtt nagyon vezetnek a brit konzervatívok

Egy hónappal a választás előtt nagyon vezetnek a brit konzervatívok