szerző:
MTI/hvg.hu

Tovább folynak a harcok Libanonban az izraeli katonák és a Hezbollah erői között, mindkét félnek vannak veszteségei. A Hezbollah Bejrútban külföldi újságírókat rabolt el. Javában tart a Libanonban élő külföldiek kimenekítése is. Csütörtökön megélénkült a diplomáciai tevékenység is a konfliktus megállítására, bár izraeli katonai vezetők szerint hosszú ideig is eltarthat a háború.

Az izraeli katonák két helyen csaptak össze csütörtökön a Hezbollah síita szervezet fegyvereseivel az izraeli-libanoni határ mentén, a harcokban három izraeli katona megsebesült - közölte az izraeli hadsereg, míg az al-Dzsazíra arab hírtelevízió három izraeli katona haláláról és három megsebesüléséről számolt be.

A harcok az izraeli Avivim határtelepüléstől északra robbantak ki, nem messze onnan, ahol szerdán Libanonban egy összecsapásban a libanoni síita szervezet tagjai megöltek három izraeli katonát és kilencet megsebesítettek. Az izraeli hadsereg szerint a csütörtöki harcokban két Hezbollah-harcost öltek meg.

A Hezbollah délelőtt közölte, hogy emberei megsemmisítettek két harckocsit és visszaverték az izraeli katonák támadását, akik Marún ar-Rasz településnél készültek átlépni a libanoni határt. A szervezet állítja: csütörtökön 15 rakétával támadta Tibériást és Karmiel várost, valamint Cefatban az izraeli katonai parancsnokságot.

Nagyszabású szárazföldi hadművelet?

Hosszú ideig eltarthat az izraeli offenzíva a Gázai övezetben és Libanonban - közölte egy a katonákhoz csütörtökön intézett üzenetében az izraeli vezérkari főnök. Dan Haluc tábornok megjegyezte: Izrael háborúba keveredett az iszlám terrorista csoportokkal, amelyek tagadják az ország jogát a létezésre.

Amír Perec védelmi miniszter megerősítette: ha szükséges lesz, Izrael nagyszabású szárazföldi hadműveletet indít Libanon ellen. Alon Fridman tábornok, az észak- izraeli haderők parancsnoka pedig közölte, hogy a libanoni határhoz vezényelt erők létszáma meghaladja egy hadosztályét (kb. 6500 fő) és ez már lehetővé tenne egy nagyobb katonai akciót.

Elrabolt és kilépett újságírók

Tüntetők Libanonban
Az izraeli légierő reggel ismételten bombázta Bejrút déli részét. A libanoni rendőrség csütörtök este közölte, hogy a Hezbollah elhurcolt két kémnek tartott külföldi televíziós újságírót Bejrút belvárosából két helyi segítőjükkel együtt. Nem ismert az elfogott tudósítók nemzetisége, sem az, hogy melyik médiumnak dolgoznak.

Szintén sajtóval kapcsolatos hír, hogy izraeli újságírók összerúgták a port a Nemzetközi Újságíró Szövetséggel (IFJ), s hat zsurnaliszta ki is lépett a szervezetből, mert az IFJ nem volt hajlandó visszavonni nyilatkozatát, amelyben elítélte a Hezbollah libanoni síita szervezet bejrúti tv-adója elleni izraeli légitámadást. Aiden White, az IFJ főtitkára felajánlotta, hogy Izraelbe utazik a vita elsimítására, de Jaron Anos izraeli újságíró, a nemzetközi szervezet tagja közölte, hogy amíg nem vonja vissza a nyilatkozatot, jelenléte nem kívánatos Izraelben. Az izraeli IFJ-tagok feltették a kérdést: miért nem ítélte el a szervezet a Hezbollahot azért, mert rakétákkal támadott izraeli újságírókat.

Bár nagy a kár, nincs pánik

Már többmilliárd dolláros kárt okozott a Libanon elleni izraeli offenzíva - hangoztatta Dzsihád Azúr libanoni pénzügyminiszter. Kifejtette: lehetetlen pontosan meghatározni a károk pontos mértékét, mert az óráról órára növekszik, ahogy az izraeli légierő bombázza a házakat, hidakat, az infrastruktúrát, gyárakat, raktárakat, még a kamionokat is. A romboláson kívül a támadás gazdasági veszteséget okoz az idegenforgalomban, az exportban és a kereskedelemben, illetve az iparban is. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy nincs pánikhangulat Libanonban, az ország gazdasági és pénzügyi helyzete stabil.

Michel Aoun volt libanoni miniszterelnök közölte, hogy híreket kapott gázt tartalmazó bombák bevetéséről. Aoun egyébként úgy tudja, hogy a libanoni konfliktus kezdete óta a közel-keleti országban 350 ember halt meg, a sebesültek száma pedig ezer. Egy belga-libanoni orvos, a Szaida (Szidón) városában kórházat igazgató Basir Sam pedig azt állította: Izrael vegyi fegyvereket vet be libanoni hadjárata során.

A libanoni vezetésnek is elege van a Hezbollahból (Oldaltörés)

Emile Lahud libanoni elnök és Fuád Szinjóra kormányfő tűzszünetre szólítottak fel. Az államfő "vérengzéssel" vádolta Izraelt, s egyben felhívást intézett a világhoz, hogy segítsenek a Hezbollah leszerelésében, amely "állammá vált az államban" és amely szerinte "Damaszkusz és Teherán politikai elképzeléseinek eszköze". Valid Dzsumblatt libanoni drúz vezető szerint Szíria "el akarja pusztítani Libanont", Irán pedig arra használja fel a Hezbollahot, hogy enyhítsen a nukleáris programjával kapcsolatos nyugati nyomáson. Ugyancsak fegyvernyugvást követelt Szaúd-Arábia és Egyiptom is.

Az EU tűzszünetet akar

Azonnali tűzszünetre hívták föl a Libanonban és a Gázai övezetben egymással szemben álló feleket az európai parlamenti frakciók elnökei csütörtöki rendkívüli ülésükön. Az EP-képviselőcsoportok vezetői közleményükben "rendkívüli nyugtalanságuknak" adtak hangot a Libanonban végbement "elképesztő katonai eszkaláció" és a nyomában fellépő "humanitárius válság" miatt.

Az EP-képviselők követelték: kezdődjenek azonnal tárgyalások az ENSZ égisze alatt valamennyi térségbeli szereplő részvételével, s támogatásukról biztosították többek között EU-tagállamok katonáiból felállítandó nemzetközi stabilizációs erőknek a térségbe vezénylését a világszervezet biztosította keretek között. Egyúttal fölszólítottak a Hamász és a Hezbollah által elrabolt izraeli katonák, valamint az Izrael által őrizetbe vett palesztin parlamenti képviselők azonnali szabadon bocsátására, és felkérték az Európai Bizottságot a konfliktus áldozatainak eljuttatandó segélyek maximális felszabadítására.

Damaszkuszban Bassár al-Aszad szíriai elnök fogadta Alekszandr Szaltanov orosz külügyminiszter-helyettest. Az orosz külügyminisztérium közben élesen bírálta Izraelnek a Hezbollah síita szervezet elleni libanoni hadműveleteit és azonnali tűzszünetre szólított fel közleményében. Moszkva szerint az offenzíva "messze túlmegy egy terroristaellenes művelet határain" - áll a kommünikében.

Az Izrael és Libanon közti ellenséges cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel csütörtökön Kofi Annan ENSZ-főtitkár is, hogy "megelőzzék ártatlan életek további veszteségeit és a további szenvedéseket." Annan ugyanakkor elismerte, hogy "komoly akadályai vannak annak", hogy a felek gyorsan tűzszünetet kössenek, vagy legalább mérsékeljék az erőszakcselekményeket. Az ENSZ-főtitkár elítélte, hogy Libanon ellen Izrael "túlzott erőszakot" alkalmaz, míg a Hezbollahot azzal vádolta, hogy "egy egész nemzetet tart túszul" és visszaveti a közel-keleti béke távlatait.

Teljes gőzzel zajlik a külföldiek kimenekítése

Becslések szerint összesen 25 ezer külföldit menekítettek ki szervezetten Libanonból az izraeli támadások kezdete óta, a legnagyobb számban svédeket, dánokat, amerikaiakat és németeket. A fő átszállási csomópontként szolgáló Ciprus érintésével csütörtökig 12 ezren hagyták el Libanont, csütörtökön és pénteken menekültek további ezreinek érkezését várták. Libanoni kikötői hatóságok szerint mostanáig összesen 57 ezer külföldi hagyta el hajóval Libanont.

Segélyszervezetek szerint legkevesebb 15 ezer ember rekedt két dél-libanoni településen, Blidában és Rmeisben az izraeli offenzíva miatt minden ellátás nélkül, a külvilágtól elvágva. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az elmúlt napokban hiába próbálkozott azzal, hogy eljusson a két településre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Többezren tüntettek Libanonban a háború ellen

Bejrútiak ezrei gyűltek össze csütörtökön a libanoni főváros központjában, hogy tüntessenek a közel-keleti arab országot sújtó véres háború ellen. Követelték, hogy Izrael szüntesse be agresszióját, oldja fel a Libanon köré vont tengeri és légi blokádot. Ugyancsak elítélték az "arab vezetők bűnös hallgatását", amely szerintük "az agresszorral való lepaktálást" jelent.

MTI Világ

Megkezdték a segélyek szállítását Libanonnak

Elindult Görögországból az első uniós segélyszállítmány Libanonba csütörtök délután. Az athéni külügyminisztérium közlése szerint egy C-130-as teherszállító repülőgép gyógyszert, egészségügyi felszereléseket és takarókat visz Ciprusra, ahonnan a segély libanoni hajón folytatja az útját. Egy második repülőgép még az este elindul hasonló rakománnyal.

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni

A települések, ahol senki sem akart polgármester lenni