szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilatkozatot fogadott el a szlovák parlament szerdán az idegengyűlölet, a türelmetlenség és a faji indíttatású erőszak ellen. A 140 jelenlévő képviselő nagy többsége - 112 - támogatta a Pavol Paska házelnök által előterjesztett indítványt, 28-an tartózkodtak. A nyilatkozat kiadását a holokauszt áldozatainak közeledő, szeptember 9-i emléknapjához időzítették.

"Mi, a szlovák parlament tagjai - a holokauszt és a faji erőszak áldozatainak közelgő emléknapja alkalmából, és a Szlovákiában és Magyarországon nemrég történtek miatt - erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy elítéljük a szélsőségesség és a faji türelmetlenség minden megnyilvánulását... Szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy nem fogjuk eltűrni az idegengyűlölet és szélsőségesség semmiféle megnyilvánulását sem Szlovákiában, sem a környező országokban" - hangzik a nyilatkozat.

A képviselők kinyilvánították, hogy nagyon óvatosan és megfontoltan fogják kezelni a kérdést, és nem kovácsolnak politikai tőkét belőle.

A nyilatkozatot heves vita után még a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Szlovák Nemzeti Párt is elfogadta, tartózkodott viszont az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKU-DS). Ennek egyik vezetője, Eduard Kukan volt külügyminiszter azzal indokolta tartózkodásukat, hogy a szöveg azt jelzi a külvilág számára, hogy Szlovákiában az emberi jogok alakulása ellentétes az európaival, és ez sérti Szlovákia külföldi tekintélyét. A párt nem ért egyet azzal sem, hogy a nyilatkozat révén "a nemrég történt bűnös incidenseket összekapcsolták a holokauszt ügyével", és ezzel leértékelték azt.

A párt ezzel együtt hangsúlyozza, hogy mindig is elítélte a szélsőségességet, beleértve a nemrég történt eseteket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Magyar és szlovák civilek az erőszak ellen

A Kurt Lewin Alapítvány (KLA) és a Centrum Pre Vyskum Etnicity a Kultúry (CVEK) szlovák civil szervezet azzal a felhívással fordult más magyar és szlovák civilekhez, hogy utasítsák el a rasszista, szlovák-és magyarellenes megnyilvánulásokat.

MTI Világ

Di Canio a holokauszt túlélőivel találkozott

Paolo Di Canio, az SS Lazio játékosa a holokauszt túlélőivel találkozott. A fasiszta karlendítései miatt már kétszer is megbüntetett labdarúgót korábban több zsidó szervezet is elmarasztalta.

MTI Világ

Jogerős a holokauszttagadó börtönbüntetése

Jogerőre emelkedett David Irving brit történész elleni ausztriai ítélet, miután az Osztrák Legfelsőbb Bíróság elutasította a vádlottnak a hároméves szabadságvesztést kimondó ítélettel szemben benyújtott semmisségi panaszát.

MTI Világ

Tom Lantos: Szlovákia felelős a magyarellenes incidensekért

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért; a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő - jelentette ki Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja Budapesten.

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat