szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euró szlovéniai bevezetését méltatták az európai uniós tagországok vezetői - köztük Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök - egy Ljubljanában rendezett nagyszabású ünnepségen, egyúttal megerősítve az euróövezet további bővítése melletti elkötelezettséget is.

Angela Merkel, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németország kancellárja beszédében szívből üdvözölte a közös európai valuta szlovéniai bevezetését. Ljubljana erre elsőként volt képes az Európai Unióhoz 2004 májusában csatlakozott tíz új tagország közül.

Merkel emlékeztetett arra, hogy az euró 370 millió európai polgár közös fizetőeszköze, s többek között Európa növekvő jelentőségét jelképezi. A német kancellár szót ejtett az euró alkalmazásának előnyeiről - köztük az árak jobb összehasonlításáról, a közös európai piac előnyeinek kihasználásáról -, de kitért a közös európai fizetőeszköz bevezetéséhez szükséges gazdasági feltételek teljesítésére is.

Egyúttal arra bátorította az euró bevezetésével még adós többi uniós tagállamot, hogy mielőbb tegyék saját hivatalos fizetőeszközükké a közös európai valutát.

Az ünepségen minden uniós tagállam magas szinten képviseltette magát, hét tagország - köztük Magyarország - miniszterelnöki szinten. A rendezvényen mások mellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Gyurcsány Ferenc is felszólalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!