szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Élesen bírálta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Romano Prodi olasz kormányfő a Szaddám Huszein volt iraki elnökkel együtt halálra ítélt két volt iraki vezető kivégzését.

"Együtt kell működnünk a halálbüntetés beszüntetése érdekében" - jelentette ki Barroso Rómában, Prodival lezajlott találkozója után. "Senkinek sincs joga más ember életét kioltani" - hangsúlyozta, utalva Szaddám féltestvére, Barzán at-Tikríti és a régi rendszer vezető bírája, a Forradalmi Törvényszék elnöke, Avad al-Bandar akasztására. Barroso továbbá bejelentette: a bizottság támogatja Olaszország arra vonatkozó javaslatát, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete helyezze törvényen kívül a halálbüntetést. Dermot Ahern ír külügyminiszter hétfőn felszólította Irakot, hogy függessze fel a halálos ítéletek végrehajtását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Felakasztották Szaddám két vádlott-társát

Felakasztották hétfőn, még virradat előtt a kivégzett Szaddám Huszein volt iraki elnök emberiesség elleni bűnök miatt ugyancsak halálra ítélt vádlott-társait, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart - jelentette be Munkisz al-Farún iraki ügyész.

MTI Világ

Nem hozzák nyilvánosságra az iraki kivégzések képkockáit

Iraki kormány-tisztségviselők újságíróknak bemutatták a volt iraki vezető, Barzán at-Tikríti és Avad al-Bandar kivégzéséről készült filmfelvételt, leszögezve egyúttal, hogy nem szándékoznak nyilvánosságra hozni a sokkoló képeket.