szerző:
MTA
Tetszett a cikk?

Irán hétfőn megerősítette, hogy felgyorsítja a 3000 urándúsító centrifuga felszereléséről és a nukleáris fűtőanyag ipari méretű termeléséről szóló tervének végrehajtását, amelyről a Nyugat azt gyanítja, hogy valójában atombomba-előállítási program része.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában december 23-án elfogadott büntetőintézkedésekre válaszul Irán szinte azonnal bejelentette, hogy megkezdi 3000 centrifuga felszerelését, amivel szakértők szerint egy év alatt elegendő dúsított uránt nyerhetne ahhoz, hogy erőművi fűtőanyagként vagy akár bomba gyártásához használható legyen.

"Ipari szükségleteink biztosítása a cél. Nukleáris fűtőanyag előállítása felé haladunk, amelyhez 3000 vagy még több (urándúsító) centrifugára van szükség. (...) A terv végrehajtása megy előre, és haladunk a beteljesítése felé" - mondta hétfőn Golámhoszein Elhan teheráni kormányszóvivő szokásos heti sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy a Natanzba telepítendő berendezések működéséről február elején fontos bejelentésre készülnek.

Elhan megfogalmazása szerint a közlemény valamikor a fadzsr - az 1979-es iszlám forradalom győzelmére emlékező ünnepségek - első tíz napjában várható, ami a február 1. és 11. közötti időszakra esik.

Irán már üzembe helyezett két centrifugasort, amely 164 gépből áll. Teherán következetesen állítja, hogy nukleáris programja kizárólag polgári jellegű, és villamos áram termelését szolgálja, ugyanakkor a tervezett húsz atomerőművéből még az első is csak épülőfélben van. "Ezekhez az erőművekhez ipari méretekben kell előállítanunk fűtőanyagot" - hangoztatta a szóvivő.

Utalt arra, hogy Irán nukleáris tevékenységeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése alatt végzi, egyúttal megismételte a más teheráni tisztségviselők szájából korábban már elhangzott fenyegetést, miszerint az iszlám köztársaság felülvizsgálja együttműködését az ENSZ-szervezettel, ha a Nyugat megpróbál akadályokat gördíteni nukleáris programjának végrehajtása elé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!