szerző:
MTI

Lewis "Scooter" Libby egykori fehér házi főtanácsadó szerint George Bush és Dick Cheney, az Egyesült Államok elnöke és alelnöke jóváhagyta azt, hogy a Fehér Ház titkos információk kiszivárogtatásával tegye lehetetlenné azt a diplomatát, aki nyilvánosan megkérdőjelezte az iraki háború jogosságát - a Los Angeles Times szerdán számolt be az ügyben folyó washingtoni per fejleményeiről.

A Lewis "Scooter" Libby, Cheney alelnök volt kabinetfőnöke ellen indított hamistanúzási perben az esküdtek hangfelvételeket hallgattak meg arról, milyen vallomást tett Libby a kiszivárogtatási ügy miatt indított vizsgálat során 2004-ben. Libby akkor azt mondta, Cheneyt felháborította, hogy egy nagykövet nyilvánosan kétségbe vonja az iraki invázió indokoltságát. Bush és Cheney "részvételével" titkos terv készült arra, hogy titkos információk felfedésével hárítsák el a kritikát. A tervről a Fehér Ház több vezető tisztviselőjének nem is volt tudomása.

Libby.
© AP
A per során a Fehér Ház egy belső munkatársának meghallgatása nyomán már fény derült arra, hogy Cheney személyesen irányította 2003-ban az iraki hadjáratot bíráló Joseph Wilson diplomata lejáratását, amit úgy akartak elérni, hogy leleplezték: Wilson felesége a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynöke.

Libby ellen az a vád, hogy akadályozta a korábbi ügyészségi nyomozást, hamis tanúvallomást tett arról, mikor hallott először Wilson feleségéről, Valerie Plame fedett CIA-ügynökről. Az ügyészség 2003-ban indított vizsgálatot annak kiderítésére, ki szivárogtatta ki a sajtónak Plame ügynöki státusát. Amerikában a legszigorúbb elbírálás alá eső bűncselekmények egyike, ha valaki elárulja egy CIA-ügynök kilétét.

Mindeddig csak elemzői szinten hangzott el az a teória, hogy a Fehér Ház bosszúból leplezte le Wilson feleségét; a volt diplomata az iraki invázió előtt ugyanis egy újságcikkben felfedte, Washington a háború igazolására hírszerzési értesüléseket manipulált, hogy felnagyítsa az Irak jelentette fenyegetést.

Libby korábbi vallomásának megismerésével, a hangfelvételek lejátszásával újabb, meg nem erősített részletekre derült fény a kiszivárogtatási ügyben. Libby annak idején arról beszélt: utasították, hogy jól kiválasztott riportereknek szivárogtassa ki a titkos információt Plame-ről. Libby állításait az ügyészség hazugságnak minősítette egyebek közt azon az alapon, hogy az ügyet sem a nemzetbiztonsági tanácsadó, sem a Fehér Ház kabinetfőnöke, sem a CIA igazgatója nem tudta megerősíteni. Libby erre azt mondta, Cheney több olyan értesülést is közölt vele, amelyet senki mással nem oszhatott meg.

A Los Angeles Times szerint a hangfelvételek egyedülálló képet festenek arról, hogyan reagált a Fehér Ház azokra az egyre sűrűsödő kritikákra, amelyek a bizonytalan alapokon álló iraki háborúval szemben felmerültek. Libby azt mondta, Wilson támadását nagyon súlyosnak ítélték a Fehér Házban, ahol az ügyről naponta tanácskoztak. Cheney úgy döntött, bizonyos tényeket el kell juttatni a sajtóhoz, és ehhez Bush elnök engedélyét kérte - tette hozzá.

Cheney volt kabinetfőnöke tagadja, hogy hamis tanúvallomást tett volna, azt állítja, bizonyos beszélgetések egyszerűen kimentek a fejéből, mert fontosabb nemzetbiztonsági ügyekkel volt elfoglalva. Libby ügyvédje arra építi taktikáját, hogy be akarja bizonyítani: védence bűnbak az ügyben, akire azért volt szüksége a Fehér Háznak, hogy elterelje a figyelmet a bosszúakció valódi kitervelőiről.

George Bush annak idején azt ígérte, a legkeményebben eljár a kiszivárogtatóval szemben, az ügyészség azonban - elemzők szerint korántsem meglepő módon - senki ellen nem indított eljárást a kiszivárogtatás miatt, Libby büntetőperében is "csak" hamis tanúzás a vád. Libbyre, ha bűnösnek találják, akár 30 évi szabadságvesztés vár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A demokratáknak nagyon nem tetszik Bush új iraki stratégiája

A washingtoni kongresszus vezető demokrata képviselői szerint George Bush elnök új iraki stratégiája veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát; közös nyilatkozatukban a csapatkivonás 4-6 hónapon belül történő megkezdését követelték.

MTI Világ

Nixoni mélységbe zuhant Bush népszerűsége

Az amerikai elnökök között George Bush népszerűsége a legalacsonyabb az Egyesült Államok helyzetéről megtartandó szokásos év eleji beszédet megelőzően Richard Nixon óta - számolt be a Bloomberg hírügynökség kedden.

MTI Világ

Pelosi szerint tragédia Bush iraki politikája

Tragédiának, hatalmas baklövésnek nevezte George Bush amerikai elnök iraki háborús politikáját Nancy Pelosi, a demokrata vezetésű washingtoni képviselőház elnöknője pénteken, ami a Fehér Ház és a kongresszus közötti vita hangnemének elmérgesedését jelzi.

Shake

Bush halott, Hillary az elnök, Blair háborús bűnös - videó

Hiába vagyunk az EU tagjai, Nagy-Britannia néha még mindig egy másik bolygónak tűnik, nem egy másik országnak. El tudja valaki képzelni, hogy Magyarországon egy tévécsatorna kritikus hangvételű fikciós filmet készítsen bármelyik magyar miniszterelnökről?

MTI Világ

Bush minden eddiginél több pénzt kér a Pentagonnak

George Bush elnök a jövő évi amerikai költségvetésben annak több mint egyötödét, 623 milliárd dollárt kér a Pentagon számára, egyebek mellett az iraki háború folytatására a kongresszushoz hétfőn benyújtott tervezetében, kevesebb forrás jutna viszont az egészségügyi és oktatási programoknak.

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Egy képlet, amely megmutatja, miért viselkednek annyira rettenetesen bután az emberek

Egy képlet, amely megmutatja, miért viselkednek annyira rettenetesen bután az emberek

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

Római jobboldali rendezvényen mond beszédet Orbán szombaton

Római jobboldali rendezvényen mond beszédet Orbán szombaton

Egy kockacukornyi ebből az anyagból 100 millió tonnát nyomna a Földön

Egy kockacukornyi ebből az anyagból 100 millió tonnát nyomna a Földön

Párthűség havi egymillióért: kiből lesz ma államtitkár Magyarországon?

Párthűség havi egymillióért: kiből lesz ma államtitkár Magyarországon?