szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 2300 gyanúsított és 77 ország - köztük Magyarország is - érintett abban a nemzetközi gyermekpornó hálózatban, amelyet az osztrák hatóságok derítettek fel – közölte az osztrák belügyminiszter. A magyar hatóságokat még nem keresték meg az ügyben - tudta meg a hvg.hu.

Egy osztrák cég futatta internetes oldalon gyermekpornó videókat tettek fel. A gyanúsítottak fizettek azért, hogy a felvételeket megtekintsék – közölte Guenther Platter belügyminiszter. Eddig ugyan még senkit nem tartóztattak le az ügyben, de az osztrák hatóság az érintett országok nyomozóival is megosztják információikat. A szövetségi rendőrség szerint a hálózat lebuktatása precedensnélküli az osztrák kriminalisztika történetében

Magyarország is érintett
Az osztrák hatóságok által közzétett részleges listán Magyarország is szerepel azon országok között, ahol gyanúsítottak letöltöttek gyermekpornográfiát tartalmazó anyagokat, de az nem derül ki, hány gyanúsítottról van szó. "Az osztrák hatóságok nem keresték még meg a magyar társszerveket" - mondta a hvg.hu megkeresésére Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője.
Eddig 23 gyanúsítottat hallgattak ki a rendőrök, s hamarosan többüket letartóztatják. A 23 gyanúsított közül tizennégyen beismerték, hogy letöltötték a felvételt. A gyanúsítottak közül a legfiatalabb 17, a legidősebb pedig 69 éves. Vannak köztük diákok, kormányzati alkalmazottak és nyugdíjasok is – mondta Platter. Hozzátette: az FBI hatszáz gyanúsítottat hallgat ki az ügyben az Egyesült Államokban, míg a német nyomozóhatóság látókörébe négyszáz ember került. Franciaországban száz, Nagy-Britanniában hetvenkét embert gyanúsítanak.

A nyomozás júliusban kezdődött, miután egy osztrák internetszolgáltató jelezte a rendőrségnek, hogy tiltott videofelvételeket töltöttek fel szerverükre Londonból. A felvételt egy orosz weboldalon elhelyezett linkről lehetett letölteni. A nyomozók 24 óra alatt 8000 találatot (letöltést) regisztráltak az oldalon, összesen 2360 számítógépről.

A videofelvételeket Kelet-Európában készítették és 14 éves vagy annál fiatalabb gyermekek szerepelnek rajta. „A kislányokat megerőszakolták, hallatszanak a sikolyaik” – mondta Harald Gremel, az osztrák rendőrség internetes szakértője, hozzátéve: a felhasználók 89 dollárt fizettek egy-egy letöltött felvétel után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!