szerző:
MTI

Az orosz védelmi miniszter arra figyelmeztetett pénteken, hogy Koszovó függetlenné válása láncreakciót válthat ki Európában és a volt Szovjetunió szakadár területein .

Szergej Ivanov figyelmeztetése Sevillában, a NATO-tagállamok védelmi minisztereivel tervezett találkozója előtt, Franz Josef Jung német védelmi miniszterrel tartott megbeszélése után hangzott el.
 
"Minden attól függ, miként állunk hozzá a területi egység ismert elvéhez. A jelenlegi politikai konjunktúrából vagy a terület egység sérthetetlenségének elvéből kiindulva kezeljük a koszovói kérdéskört. Amennyiben elméletben elképzeljük, hogy Koszovó függetlenné vált, akkor más, nem elismert területek népei azt kérdezik majd tőlünk, hogy ők miért rosszabbak (a koszovói albánoknál)?" - mondta Ivanov. A moszkvai politikus szerint Koszovó függetlensége "nemcsak a posztszovjet területen, de Európában is láncreakciót válthat ki, felnyithatja Pandora szelencéjét".
 
A német külügyminiszter viszont támogatásáról biztosította Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-megbízott rendezési javaslatát, amely gyakorlatilag függetlenséget adna Koszovónak. Jung szerint a Nyugatnak és Oroszországnak együtt kell meggyőznie a szerbeket és a koszovói albánokat, hogy a békés, stabil fejlődés érdekében fogadják el az Ahtisaari-javaslatot.
 
Jung elutasította Belgrád kérését a február 13-ra Bécsbe összehívott szerb-albán státustárgyalások elhalasztására. Bécsben az Ahtisaari-tervet vitatnák meg az érintettek, azután pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülne a javaslat, amelyet jelenlegi formájában Belgrád elutasít.
 
A német politikus szerint a BT-nek már márciusban szavaznia kell az Ahtisaari-tervet. Az orosz külügyminisztérium viszont pénteken közleményben megismételte korábbi álláspontját, amely szerint nem szabad "mesterséges időkeretet" szabni a folyamatnak. Moszkva szerint tiszteletben kell tartani a szerbiai belpolitikai realitásokat, azt hogy Szerbiában január 21-én tartottak parlamenti választást, és egyelőre nem alakult meg sem a parlament, sem a kormány
 
"Az orosz fél hangsúlyozza, hogy a feleknek és a nemzetközi közvetítőknek türelmesen kell keresniük a megoldást (...) mesterséges időkeretek nélkül, miközben tiszteletben kell tartani a szerbiai belső politikai realitásokat a nemrég tartott parlamenti választásokkal kapcsolatosan" - áll az orosz külügyi közleményben.
 
A BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország több ízben a koszovói függetlenséget előnyben részesítő Nyugat értésére adta, hogy ellenez mindenfajta Szerbiára erőltetett megoldást. Számára kizárólag olyan döntés fogadható el Koszovó nemzetközi jogállásáról, amely egyaránt megfelel Belgrádnak és Pristinának is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Terror

Eredménytelen a bécsi Koszovó-csúcs

Eredménytelenül ért véget a koszovói státustárgyalások Bécsben tartott első fordulója hétfőn; a koszovói albán és a szerb vezetők álláspontja továbbra is messze áll egymástól - közölte Martti Ahtisaari volt finn elnök, az ENSZ főtitkára által megbízott közvetítő.

MTI Világ

Koszovó gyakorlatilag már független?

A tartomány gyakorlatilag már független, de jobb lenne, ha ezt kimondaná határozatában az ENSZ Biztonsági Tanácsa is - jelentette ki hétfőn Pozsonyban Agim Ceku koszovói miniszterelnök, az ENSZ irányítása alatt álló szakadár dél-szerbiai tartomány kormányfője.

Világ

Ahogy a koszovói elnök látja

Pristinában válaszolt a HVG kérdéseire az 55 éves Fatmir Sejdiu koszovói elnök, aki tavasszal, Ibrahim Rugova halála...

MTI Világ

Koszovó: ma mutatják be a tervet Belgrádban és Pristinában

A belgrádi és a pristinai vezetőkkel ismerteti pénteken koszovói tervét Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, pontosan egy héttel azután, hogy a nemzetközi összekötőcsoport diplomatái bizalmasan már megismerhették elképzeléseit.

MTI Világ

A koszovói szerbek támogatják az új szerb alkotmányt

A legjelentősebb szerb pártok többezres nagygyűlésre hívták össze csütörtökön a Koszovó északi részén lévő - a tartomány legnagyobb szerb közösségével rendelkező - Kosovska Mitrovica lakóit, hogy a Koszovót Szerbia elidegeníthetetlen részének nevező új szerb alkotmány elfogadására buzdítsanak.

MTI Világ

A szerbek készek tárgyalni Koszovó jogállásáról

A szerb vezetők készek aktívan részt venni az új bécsi koszovói tárgyaláson február 13. után - közölte csütörtökön Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

MTI Világ

Tadics: a Koszovó-terv elfogadhatatlan Szerbia számára

Borisz Tadics szerb elnök pénteken közölte, hogy Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-közvetítő javaslatai megnyitják a lehetőséget Koszovó függetlensége előtt, és ez a megoldás elfogadhatatlan Belgrád számára.

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Méregdrága, nézők nélküli, ám korrupciógyanúval teli volt a foci-vb főpróbája

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?

Tilos a szavazólapot lefotózni – na mit fényképezett le Berki Krisztián?