szerző:
MTI

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök szerint a belgrádi küldöttség teljes mértékben konstruktív lesz a szerdán Bécsben kezdődő koszovói státustárgyalásokon, de elvitat majd minden álláspontot, amely sérti Szerbia szuverenitását.

Az RTS belgrádi tévéállomás idézte hétfőn Kostunicát, aki szerint a belgrádi delegáció "maradéktalanul előkészített" javaslattal indul a tárgyalásokra. "Álláspontunk a szerb alkotmányt, az ENSZ-alapokmányt, a nemzetközi rendre, a békére és stabilitásra vonatkozó ismert egyetemes elveket veszi alapul" - hangoztatta Kostunica, aki szerint a küldöttség el fogja vitatni az Ahtisaari-javaslat minden egyes kitételét, amely sérti a nemzetközi jogot és önkényesen átszabja Szerbia államhatárát.

"Teljes mértékben konstruktívak leszünk, és idejekorán - tárgyalásos úton - figyelmeztetni fogunk arra, hogy a teljes Ahtisaari-dossziét hozzá kell illeszteni a hatályos nemzetközi normákhoz. Egyértelmű, hogy ellenkező esetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasít minden kísérletet, amely elveszi Szerbiától, mint a szuverén országtól és ENSZ-tagállamtól területének 15 százalékát" - mondta Kostunica.

Aleksandar Simic, a belgrádi küldöttség tagja ehhez annyit tett hozzá: a delegáció ellenezni fogja, hogy a koszovói határ ellenőrzését tartományi szervek végezzék, hogy Koszovónak lehet fegyveres ereje, s hogy a tartomány nemzetközi szerződéseket köthessen és birtokolhassa Szerbia vagyonát.

A küldöttség azzal a javaslattal is szembeszegül, hogy Koszovónak olyan alkotmányos-jogi rendszere legyen, amelynek semmi köze sincsen Szerbia alkotmányos rendjéhez, hogy a koszovói szerbeket valamifajta nemzeti közösségként és nem államalkotó népként kezeljék, a koszovói szerb ortodox egyházat pedig olyan egyházként, amely nem kötődik egészében Szerbiához és a szerb néphez.

A belgrádi és pristinai küldöttség szerdán - közel nyolc hónapos szünet után - ismét tárgyalóasztalhoz ül Bécsben. A belgrádi küldöttség a szerb parlament által már elutasított Ahtisaari-terv megtorpedózására készül, a pristinai delegáció a Koszovó államiságára vonatkozó javaslatok megerősítését várja a bécsi tárgyalásoktól.

Közben Udvardi Iván szakállamtitkárt, a Külügyminisztérium politikai igazgatóját hétfőn szerb tárgyalópartnerei úgy tájékoztatták, Szerbiában nagyra tartják a koszovói rendezéssel kapcsolatos magyar álláspontot.

A magyar diplomata azért érkezett Belgrádba, hogy tájékoztassa a szerb vezetést Magyarország koszovói rendezéssel, illetve Szerbia EU-integrációjával kapcsolatos álláspontjáról, s a Koszovó státusáról szóló bécsi tárgyalások előtt tájékozódjon Belgrád álláspontjáról.

Belgrádban nagyra értékelik, hogy Magyarország a koszovói rendezést - mint az Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az EU soros elnökségét ellátó Angela Merkel német kancellárhoz írt hó elejei leveléből is kitűnik - a térség stabilitásának összefüggésében szemléli. Ugyancsak egyezik Belgrád és Budapest álláspontja abban, hogy az Ahtisaari-tervezetet nem kell változatlan formában elfogadni, hanem tárgyalni kell Koszovó státusáról azért, hogy létrejöjjön egy minimális konszenzus.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Leváltották a koszovói ENSZ-rendőrség vezetőjét

Joachim Rücker, a koszovói ideiglenes ENSZ-közigazgatás (UNMIK) vezetője szerdán leváltotta Stephen Curtist, a koszovói ENSZ-rendőrség vezetőjét, mert erkölcsileg felelősnek tartja két albán tüntető haláláért.

MTI Világ

Koszovó gyakorlatilag már független?

A tartomány gyakorlatilag már független, de jobb lenne, ha ezt kimondaná határozatában az ENSZ Biztonsági Tanácsa is - jelentette ki hétfőn Pozsonyban Agim Ceku koszovói miniszterelnök, az ENSZ irányítása alatt álló szakadár dél-szerbiai tartomány kormányfője.

MTI Világ

Új ENSZ-rendőrparancsnok Koszovóban

Az ENSZ-főtitkár hétfőn ideiglenesen a norvég Trygve Kalleberget nevezte ki a koszovói ENSZ-rendőrség parancsnokává, aki az egy héttel ezelőtti zavargások miatt menesztett Stephen Curtis helyébe lép.

MTI Világ

Koszovó: ma mutatják be a tervet Belgrádban és Pristinában

A belgrádi és a pristinai vezetőkkel ismerteti pénteken koszovói tervét Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, pontosan egy héttel azután, hogy a nemzetközi összekötőcsoport diplomatái bizalmasan már megismerhették elképzeléseit.

MTI Világ

Tadics: a Koszovó-terv elfogadhatatlan Szerbia számára

Borisz Tadics szerb elnök pénteken közölte, hogy Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-közvetítő javaslatai megnyitják a lehetőséget Koszovó függetlensége előtt, és ez a megoldás elfogadhatatlan Belgrád számára.

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Hajléktalan szépségnap

Hajléktalan szépségnap

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben