szerző:
MTI

Klein Dávid hegymászó, az Ahico Everest Expedíció (2007) egyik tagja telefonon számolt be a Mount Everesten töltött utóbbi néhány nap eseményeiről, valamint arról, hogy miért szakították félbe a csúcstámadást.

Klein Dávid jelenleg a 6400 méteren levő előretolt alaptáborban tartózkodik, és ott várja, hogy Várkonyi László, az expedíció másik hegymászója is megérkezzen. Klein Dáviddal Hajnal Ágnes, az expedíció sajtóreferense beszélt.
 
A hegymászó elmondása szerint jóval később tudtak elindulni a csúcs felé, mint szerettek volna. Vasárnap éjfél helyett hétfő hajnali három órakor kezdték el a hegyet megmászni. A késésen túl nem tudtak eleget pihenni sem, ennek ellenére jól haladtak az út első szakaszán.
 
"Én rögtön javasoltam Konyinak (Várkonyi László), hogy pihenjünk valamennyit. Láttam, hogy a közelben szintén heverészik egy másik hegymászó, sárga overallban. Köszöntem neki, nem köszönt vissza, majd alaposabb megfigyelés után kiderült, hogy egy holttestről van szó" - mondta Klein Dávid.
 
A magyar hegymászók pihentek kicsit, majd folytatták útjukat, kicsit lassabban, mint az oxigénpalackot használó más expedíciók tagjai. "Az első lépcső megmászása után Konyi felvetette, hogy úgy érzi lassul, és nem kéne-e visszafordulnunk. Engem először hidegzuhanyként ért a felvetés, mert magamban teljesen abban a hitben éltem, hogy elérjük a csúcsot" - emlékezett vissza Klein Dávid.
 
A hegymászóknak még legalább 4-5 órára szükségük lett volna, hogy elérjék a hegy tetejét. Ennek következtében visszavonulásukkor későn értek volna a 8300 méteres magasságban lévő 3-mas táborba, ahol nem terveztek pihenőt, mert kiszámíthatatlan hogyan reagál a fáradt szervezet az oxigénhiányra. Végül arra jutottak, hogy vissza kell fordulniuk, ha egyben akarnak leérni, mégha fájdalmas is ez nekik a cél előtt.
 
Amikor visszaértek a hármas táborba Klein Dávid savat hányt, nem maradhatott ott tovább, ezért elindult lefelé. Várkonyi László fent maradt még egy napot, azt tervezte, hogy egyedül indul el a csúcsra, de az erős szél miatt inkább lefelé vette ő is az irányt.
 
"Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy egy nagyon komoly próbálkozásról volt szó, 250 méterre a csúcstól fordultunk meg, úgy, hogy abban biztosak lehettünk volna: el tudjuk érni a csúcsot, a lejövetel bizonytalansága miatt mi, mint kétfős kis csapat, minden háttértámogatás nélkül, oxigénhasználat nélkül úgy döntöttünk, hogy a biztonságtechnikai megfontolások újból a visszafordulás mellett szólnak" - mondta Klein Dávid. Hozzátette: "meg fogjuk csinálni, el fogjuk érni az Everest csúcsát oxigénpalack nélkül. Karnyújtásnyira volt, de nem szerettünk volna meggondolatlanul kinyúlni érte".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Lábak nélkül is feljutott a Mount Everestre

A 47 éves, új-zélandi Mark Inglis 40 napi út végén jutott fel a 8 848 méter magas himalájai csúcsra. Ő az első alpinista, akinek műlábakkal sikerült ez a ritka vállalkozás.

hvg.hu Tech

Három métert zsugorodott a Mount Everest

A Föld legmagasabb hegycsúcsa kisebb, mint az eddig mért 8848 méter. Kínai tudósok egy csapata a korábbiaknál pontosabb mérésekkel igazolták felvetésüket.

MTI Világ

Peking 2008: fáklyateszt a Mount Everesten

A jövő évi pekingi olimpia szervezői igyekeznek mindenre maximálisan felkészülni, ennek az alapelvnek a jegyében idén főpróbát tartanak a fáklyaváltónak a Mount Everesten.

Kétszer is megbukott az alkoholteszten repülés előtt az Air India vezető pilótája

Kétszer is megbukott az alkoholteszten repülés előtt az Air India vezető pilótája

Brutális sorozat jön a Spektrumon

Brutális sorozat jön a Spektrumon

Ijesztő ábra arról, hogyan tűnnek el az egyetemisták Magyarországról

Ijesztő ábra arról, hogyan tűnnek el az egyetemisták Magyarországról

Köd és nap a jövő héten - majd jön a lehűlés

Köd és nap a jövő héten - majd jön a lehűlés

Ismét nagy formában van Liu Shaolin Sándor

Ismét nagy formában van Liu Shaolin Sándor

"Az Orbán Viktor nevével fémjelzett ötlet Amerikában forradalminak számít" – hirdeti az Origo

"Az Orbán Viktor nevével fémjelzett ötlet Amerikában forradalminak számít" – hirdeti az Origo