szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Klein Dávid hegymászó, az Ahico Everest Expedíció (2007) egyik tagja telefonon számolt be a Mount Everesten töltött utóbbi néhány nap eseményeiről, valamint arról, hogy miért szakították félbe a csúcstámadást.

Klein Dávid jelenleg a 6400 méteren levő előretolt alaptáborban tartózkodik, és ott várja, hogy Várkonyi László, az expedíció másik hegymászója is megérkezzen. Klein Dáviddal Hajnal Ágnes, az expedíció sajtóreferense beszélt.
 
A hegymászó elmondása szerint jóval később tudtak elindulni a csúcs felé, mint szerettek volna. Vasárnap éjfél helyett hétfő hajnali három órakor kezdték el a hegyet megmászni. A késésen túl nem tudtak eleget pihenni sem, ennek ellenére jól haladtak az út első szakaszán.
 
"Én rögtön javasoltam Konyinak (Várkonyi László), hogy pihenjünk valamennyit. Láttam, hogy a közelben szintén heverészik egy másik hegymászó, sárga overallban. Köszöntem neki, nem köszönt vissza, majd alaposabb megfigyelés után kiderült, hogy egy holttestről van szó" - mondta Klein Dávid.
 
A magyar hegymászók pihentek kicsit, majd folytatták útjukat, kicsit lassabban, mint az oxigénpalackot használó más expedíciók tagjai. "Az első lépcső megmászása után Konyi felvetette, hogy úgy érzi lassul, és nem kéne-e visszafordulnunk. Engem először hidegzuhanyként ért a felvetés, mert magamban teljesen abban a hitben éltem, hogy elérjük a csúcsot" - emlékezett vissza Klein Dávid.
 
A hegymászóknak még legalább 4-5 órára szükségük lett volna, hogy elérjék a hegy tetejét. Ennek következtében visszavonulásukkor későn értek volna a 8300 méteres magasságban lévő 3-mas táborba, ahol nem terveztek pihenőt, mert kiszámíthatatlan hogyan reagál a fáradt szervezet az oxigénhiányra. Végül arra jutottak, hogy vissza kell fordulniuk, ha egyben akarnak leérni, mégha fájdalmas is ez nekik a cél előtt.
 
Amikor visszaértek a hármas táborba Klein Dávid savat hányt, nem maradhatott ott tovább, ezért elindult lefelé. Várkonyi László fent maradt még egy napot, azt tervezte, hogy egyedül indul el a csúcsra, de az erős szél miatt inkább lefelé vette ő is az irányt.
 
"Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy egy nagyon komoly próbálkozásról volt szó, 250 méterre a csúcstól fordultunk meg, úgy, hogy abban biztosak lehettünk volna: el tudjuk érni a csúcsot, a lejövetel bizonytalansága miatt mi, mint kétfős kis csapat, minden háttértámogatás nélkül, oxigénhasználat nélkül úgy döntöttünk, hogy a biztonságtechnikai megfontolások újból a visszafordulás mellett szólnak" - mondta Klein Dávid. Hozzátette: "meg fogjuk csinálni, el fogjuk érni az Everest csúcsát oxigénpalack nélkül. Karnyújtásnyira volt, de nem szerettünk volna meggondolatlanul kinyúlni érte".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lábak nélkül is feljutott a Mount Everestre

A 47 éves, új-zélandi Mark Inglis 40 napi út végén jutott fel a 8 848 méter magas himalájai csúcsra. Ő az első alpinista, akinek műlábakkal sikerült ez a ritka vállalkozás.

hvg.hu Tech

Három métert zsugorodott a Mount Everest

A Föld legmagasabb hegycsúcsa kisebb, mint az eddig mért 8848 méter. Kínai tudósok egy csapata a korábbiaknál pontosabb mérésekkel igazolták felvetésüket.

MTI Világ

Peking 2008: fáklyateszt a Mount Everesten

A jövő évi pekingi olimpia szervezői igyekeznek mindenre maximálisan felkészülni, ennek az alapelvnek a jegyében idén főpróbát tartanak a fáklyaváltónak a Mount Everesten.