szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ifjúsági olimpia létrehozásáról határozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119. ülése, hogy megpróbálja felkelteni a fiataloknak a sport iránti, lanyhuló érdeklődését. Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint Magyarország számára is meggondolandó a rendezési jog megpályázása.

A NOB a guatemalai fővárosban, helyi idő szerint csütörtökön egyhangúlag döntött az Ifjúsági Olimpiai Játékok meghonosításáról. Ez lehet a NOB által teremtett első jelentős világméretű sportfesztivál azóta, hogy 1924-ben létrehozták a téli olimpiát.

A 14-18 év közötti korosztály számára rendezendő ötkarikás versenyekkel a NOB a számítógépek és a tévé képernyője elől a sportpályákra szeretné csalogatni a fiatalokat. Az első nyári ifjúsági olimpiát 2010-ben tervezik megtartani - a helyszínt jövő februárban választják ki -, két évvel később pedig az első téli ifjúsági ötkarikás játékokat bonyolítanák le. Ez utóbbiak helyszínéről a tervek szerint 2009 januárjában döntenek.

A Jacques Rogge NOB-elnök által lelkesen támogatott elképzelés részleteit még nem dolgozták ki. Egyelőre annyi körvonalazódott, hogy a nyári ifjúsági olimpián három és fél ezer versenyző vehetne részt - szemben a "felnőtt" játékokon versengő sportolók tízezres számával -, a télin pedig mintegy ezer fiatal sportoló mérhetné össze erejét.

A nyári játékok rendezési költségeit a NOB mintegy 30 millió dollárra, a téliekét 15-20 millióra becsüli. Költségkímélő megoldásként a versenyekre nem kell új sportlétesítményeket felépíteni.

Rogge szerint hat ország máris érdeklődik az ifjúsági olimpia megrendezése iránt, s a sporteseménynek kisebb országok is otthont adhatnának.

Kamuti Jenő MOB-főtitkár az MTI megkeresésére azt mondta, érdemes végiggondolni az ifjúsági olimpia megrendezésének lehetőségét. "Amennyiben komolyan vesszük a kandidálást a 2020-as ötkarikás játékokra, márpedig minden jel erre mutat, akkor jónak tartanám végiggondolni a második, azaz 2014-ben sorra kerülő ifjúsági olimpia megrendezésének ötletét. Ez az ötkarikás játékoknál kisebb nagyságrendű, de fontos esemény jó főpróba lehetne, s a sikeres rendezés biztosan sokat számítana a 2020-as pályázat elbírálásánál" - nyilatkozta Kamuti a távirati irodának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!