szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Borneó szigeti olajpálma-ültetvények munkásai szándékosan mészárolják az orángutánokat - állítja egy civil szervezet.

Borneón 2006-ban legkevesebb 1500 orángután pusztult el, többségüket megölték, arra hivatkozva, hogy megeszik az olajpálmák magját - közölte Hardi Baktiantoro, az Orángutánvédő Központ igazgatója.

"Az orángutánokat az olajpálma-ültetvények munkásai kínozzák, mivel az ültetvényeken bóklásznak és megeszik a magokat" - mondta Baktiantoro.

Az orángutánokat gyors kihalás fenyegeti a rohamos indonéziai erdőirtás miatt, amely a pálmaültetvények szaporodása miatt gyorsult fel erőteljesen. Ezek a fán élő, hosszú szőrű főemlősök csak Szumátra és Borneó szigetén élnek szabadon.

Az Orángutánvédő Központ videofelvételeket mutatott be majomhullákról, a fejükön a sebeket a civil szervezet szerint a mezőgazdasági munkások okozták.

A szervezet felszólította a jakartai kormányt, hogy vonja meg a borneói olajpálma-ültetvényeseknek adott hatalmas koncessziókat.

Indonézia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője Malajzia után. A két ország együttesen a világtermelés 85 százalékát adja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Erdőtüzektől szenved a Földközi-tenger vidéke

A több hete tartó hőhullám után az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdő- és bozóttüzei pusztítanak Olaszországban, különösen a déli országrészben lévő Puglia és Calabria tartományokban, ahol szerdán is tűzoltó-helikopterek tucatjai küzdöttek több száz tűzfészekkel.

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt