szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ég az erdő a dalmáciai Dubrovnik környékén, 250 tűzoltó és a lakosság küzd a lángokkal, személyi sérülésről egyelőre nincs hír - közölték vasárnap hivatalosan.

A tűz Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedt át horvátországi területre, és a határ mentén több kilométer hosszan ég az erdő - közölte a helyi tűzoltók parancsnokhelyettese.

A tűz Dubrovnik két elővárosát, a tőle 7 kilométerre lévő Mlint és Platot érinti. Ezekről a helyekről kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat is egy plati szállodából. A tűzoltóknak egyelőre sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz elérje a lakott területeket. Az oltásban segít három repülőgép is, bár munkájukat hátráltatja az erős szél.

A Dubrovnik és a tőle 25 kilométerre lévő repülőtér közötti utat az éjszakára lezárták, ami miatt 500 turista csak reggel tudott eljutni szállására a helyi média szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gyújtogatók miatt égnek az erdők Dél-Európában

A Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi környezetvédő szervezet javasolta vasárnap, hogy az Európai Unió minden tagállama számára kötelező érvénnyel hozzanak olyan törvényt, amely megtiltaná a leégett erdők területének beépítését.

MTI Világ

Erdőtüzektől szenved a Földközi-tenger vidéke

A több hete tartó hőhullám után az utóbbi évtizedek legsúlyosabb erdő- és bozóttüzei pusztítanak Olaszországban, különösen a déli országrészben lévő Puglia és Calabria tartományokban, ahol szerdán is tűzoltó-helikopterek tucatjai küzdöttek több száz tűzfészekkel.

MTI Itthon

Ég az erdő Ásotthalom közelében

Lángra kapott az erdő Ásotthalom mellett, az 55-ös út közelében; Csongrád megye több városából is kivonultak a tűzoltók - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

MTI Itthon

Eddig 4 milliárd forintos kárt okoztak az erdőtüzek

Az idén eddig 2 400 hektár erdő égett le Magyarországon, kétszer akkora terület mint az elmúlt évek átlagos 1 000-1 500 hektáros vesztesége - tájékoztatta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központi Erdészeti Igazgatósága.