szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

London hivatalosan kérte öt, nagy-britanniai lakóhelyű személy szabadon engedését a Guantánamói-öböl partján működő amerikai börtöntáborból - jelentette be kedden a brit külügyminisztérium.

David Miliband külügyminiszter írásban kérte amerikai kollégájától, Condoleezza Rice-tól az öt férfi elengedését. A foglyok nem brit állampolgárok, de menekültstátuszt kaptak és korlátlan időre szóló, vagy kivételes engedélyük volt nagy-britanniai tartózkodásra őrizetbe vételük előtt - olvasható a londoni külügyminisztérium közleményében.
 
A szóban forgó öt férfi szabadon bocsátásáról és visszatéréséről folytatandó megbeszélések igénybe vehetnek némi időt. Felmerülhetnek biztonsági megfontolások azzal kapcsolatban, hogy mikor küldjék vissza az illetőket, és a brit kormány "minden szükséges intézkedést meg fog hozni a nemzetbiztonság fenntartása érdekében" - fűzte hozzá a minisztérium. Az öt férfi, név szerint Shaker Aamer, Jamil al-Banna, Omar Deghayes, Binyam Mohamed és Abdennour Sameur.
 
A Gordon Brown miniszterelnök vezette új kormány döntése szakítást jelent a korábbi gyakorlattal. Az előző, Tony Blair által irányított kabinet rendszerint azt vallotta, hogy nem köteles olyan guantánamói rabok elengedéséért folyamodni, akik a szigetországban éltek ugyan, de nem szereztek brit állampolgárságot. Márciusban Kim Howells brit külügyi államminiszter még azt bizonygatta, hogy a Blair-kormány ilyen ügyben, volt nagy-britanniai lakosok érdekében nem léphet fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Éhségsztrájk Guantanamón

Újabb éhségsztrájkba kezdett tizenhárom rab a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntáborban - adta hírül a The New York Times amerikai napilap.

MTI Világ

Washington Post: ideje jogi útra terelni Guantanamót

A szövetségi legfelsőbb bíróság helyesen tette, hogy megfedte George Bush amerikai elnököt a terrorizmus elleni harc egyoldalú jogfelfogásáért - írja a The Washington Post kommentárjában azzal kapcsolatban, hogy a taláros testület jogszerűtlennek minősítette és leállította a guantánamói foglyok feletti ítélkezésre létrehozott különleges katonai bizottságokat.

MTI Világ

Guantanamóból foglyokat engedtek el

Szabadon engedtek nyolc pakisztáni foglyot az Egyesült Államok afganisztáni és Kuba szigetén működő katonai börtöneiből, és már haza is érkeztek - jelentették be Iszlámábádban.

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek